DELA

Ax Records ger musiker möjligheter

Åland har fått ett nytt skivbolag. Ax Records är bolaget som koncentrerar sig på ålänningar och deras musik. (På bilden Arn-Henrik Blomqvist.)
I november förra året grundade Arn-Henrik Blomqvist, Istvan Stenberg och Dave Webb skivbolaget Ax Records. Blomqvist och Webb håller till i Kulturmediahuset Qs lokaler i Mariehamn och Stenberg pendlar från Stockholm. Bolaget både producerar musik samt hjälper sina artister med distrubution och promotion.
– Vi undersöker det åländska musiklivet i jakt på kvalitét. Vi producerar sådant som vi tror på, inte vad som helst utan artister som vi ser potential hos, säger Blomqvist.
Hittills har bolaget spelat in tillsammans med bland andra Fryk, Biomech, Maria Stenberg och Camilla Heidenbergs band EC.
– Och vi har väldigt mycket på gång till hösten, säger Blomqvist.


Förmånliga
På Ax Records är det Stenberg som sköter inspelning, mix och mastering. Stenberg har lång erfarenhet från musikbranschen och har arbetat med många stora artister i Sverige.
– För tillfället håller han på med två produktioner på Dramaten i Stockholm så han pendlar fram och tillbaks, säger Blomqvist.
Utformning och print av cd- och dvd-skivor, distrubution och promotion sköts av Blomqvist och Webb.
Bolaget siktar på att kunna erbjuda förmånliga priser till sina artister.
– Vi har gjort en deal med ett bolag i Finland. Vi har hand om alla artister i svenskfinland för deras räkning och därför kan vi hålla lägre priser, förklarar Blomqvist och tillägger att de är ganska flexibla när det gäller priserna.
– Vi gör det här för att det är jätteroligt, inte för pengarna, säger han.


Rörliga bilder
Studion där Ax Records spelar in har Nyan skrivit om tidigare. Fyra rum som skiljs åt av fönster gör att väldigt stora band kan spela in i studion, även om musikerna står i olika rum kan de tack vare fönstren spela ”tillsammans”. Meningen är också att skivbolaget skall kunna framställa rörligt bildmaterial för att skapa dvdskivor istället för de klassiska cdskivorna. Till hjälp finns Qs filmbolag Smartsome Productions.
– Det finns väldigt många duktiga band och musiker på Åland men tidigare har det varit svårt för dem att komma vidare här. Antingen har de fått åka härifrån för att spela in eller så har det inte blivit något. Och många band splittras de när de skall börja studera. Men sådana problem går det att arbeta sig runt, vi är villiga att hjälpa till med sådant också, säger Blomqvist.

MALIN LUNDBERG