DELA

Angelägna bilder av världskänd fotograf i Ålands museum

Mary Ellen Mark är världskänd amerikansk fotograf. Hennes meritförteckning fyller sjutton tättskrivna sidor över fotoprojekt, utställningar, böcker, med mera.
Nu ställer hon ut i Ålands konstmuseum och Ålands museum. Utställningen ”Underbarn” skildrar vardagen för isländska barn med funktionshinder.
Utställningen, som på engelska har titeln ”Extraordinary Child”, är producerad av Islands nationalmuseum. Den har också kunnat ses på Nordiska museet i Stockholm och Åland är nu tredje anhalt.
Både Annika Dahlblom, chef för utställningsenheten på Ålands museum och konstintendent Susanne Procopé Ilmonen tycker att det är en spännande utställning som man nu gemensamt kan visa.


Viktig utställning
– Den är viktig på flera sätt, både det att vi kan visa bilder av Mary Ellen Mark och själva innehållet i utställningen, säger Annika Dahlblom.
– Bilderna är mycket fina. Ju mer man betraktar dem desto finare blir de, desto mera av känslan i dem kommer fram, säger Susanne Procopé Ilmonen som också noterar den analoga teknik som fotografen använder sig av och kompositionen som hon betecknar som ”mycket speciell”.
Mary Ellen Mark började redan på sextiotalet specialisera sig på att ta stillbilder vid filmproduktioner och har jobbat med filmer som ”Satyricon”, ”Apocalypse Now” och ”Gökboet”. Enligt Annika Dahlblom har hon särskilt intresserat sig för de människor som hon själv kallar ”unfamous” (de icke-berömda). I den utställning som nu kan ses i museet är det också denna grupp som lyfts fram, funktionshindrade barn på Island.


Fisketur blev början
Fotoprojektet blev egentligen till av en slump. Mary Ellen Mark kom till Island med sin man, filmaren Martin Bell, som skulle fiska där, och tog samtidigt några bilder som publicerades i en isländsk dagstidning.
När Margrét Hallgrímsdóttir, chef för Islands nationalmuseum, såg dem kontaktade hon fotografen och det blev upptakten till fotoprojektet där Mary Ellen Mark under sex månader, i slutet av 2006 och början av 2007, nära följde funktionshindrade barn vid två skolor.


Även filmdokumentär
Några av dem fick hon en särskild kontakt med, särskilt då en pojke vid namn Alexander och om honom har Martin Bell gjort en film som kommer att visas i museets filmsal under utställningen.
Utställningen omfattar ett sjuttiotal bilder och dessutom finns tio interiörbilder tagna av den isländske fotografen Ivar Brynjólfsson med.
Vernissage är det på torsdag kväll. Kl 18.15 visas filmen ”Alexander” och kl. 19 öppnas utställningen av Mikael Sjövall, ordförande i Finlands svenska handikappförbund. Utställningen pågår till den 12 april

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax