DELA

Åländskt i aktuell båthusbok

Sverige och Finland har fler båthus tillsammans än hela den övriga världen. Det menar Claes Dymling som nu blivit klar med en bok där han presenterar över 400 svenska och finländska båthus. Även Åland är rikt företrätt i boken. (Bilden från Käringsund.)
I boken ”Båthuset” presenterar Dymling båthus både i text och bild – alltifrån det enkla skjulet till de stora båthusen som samtidigt är sommarbostäder eller till och med åretruntvillor. Han har rest längs kusterna med bil och båt för att prata med yrkesfiskare och andra båthusägare.

Inte bara förvaring
– Båthuset är inte bara en förvaringsplats för båten, flytvästen och redskapen. Det kan också vara ett eget rum, där tidsbruset är ersatt med vattenkluck. Till exempel Bo Persson i Slottsbron vid Vänern cyklar nästan varje dag till båthuset, öppnar en plexilucka i golvet och matar fiskarna. En id på 3 kg äter direkt ur hans hand, noterar Dymling i ett pressmeddelande kring boken.
Vad ska vi göra med alla våra båthus, frågar han också.
– Båthusen har sin historia kopplad till yrkesfisket och när det nu försvinner allt mer tappar båthuset sin funktion. Huset blir vad museimänniskor säger en överloppsbyggnad som får förfalla. Är båthuset stort nog inreds det kanske till bostad för några sommarveckor. Vi måste faktiskt acceptera den här förändringen, men ställa några bestämda villkor, menar Dymling.

Generöst på Åland
En del nya båthus byggs, men det är få som passerar genom rådande strandskyddsregler. Här är det dock stor skillnad mellan attityderna hos de tillståndsgivande myndigheterna i Sverige, Åland och Finland. På Åland är båthuset en mera ”vardaglig” byggnad bland andra.
– Så blir det när alla invånare är öbor i någon mening, även om de har sitt fasta Åland.


Framtidens båthus
Dymling bjuder också på visioner:
– I framtiden skulle man kunna se en utveckling av nya båthusformer i de stora städerna. Båtklubbarnas markanspråk inne i städerna skulle man kunna lösa genom att bygga bostadshus. I bottenplanet erbjuds båtklubbens medlemmar båtförvaringsplatser och klubbhus. Sommartid slipper man då se stränderna blockerade av inhägnade grusytor med bockar och båttäckningsmaterial samlade på hög i ett hörn…
Claes Dymling står för bokens text, som fotografer medverkar bland andra Roger Karlsson, Catarina Magnusson och Tommy Sjölund. För formgivningen står Mikael Engblom.
Boken beräknas utkomma den 25 februari.JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax