DELA

Åländsk bokmässa i november

Förberedelserna inför höstens åländska bokmässa pågår för fullt. Mässan hålls nu för nionde gången och äger rum lördagen den 10 november. Liksom i fjol är platsen Ålands Lyceum. (På bilden Gunnar Johansson i arbetsgruppen bakom mässan.)
I dagarna kommer inbjudan att skickas ut till närmare 300 författare, musiker, föreningar, företag och massmedia runt om på Åland, berättar Gunnar Johansson som är med och arrangerar mässan.
Arrangörerna hoppas att så många som möjligt skall nappa på erbjudandet och komma med på mässan för att sälja och presentera sina alster.


Författarbesök
Liksom under tidigare år har författare också möjlighet att inför publik berätta om sina böcker och författarskap. Den delen av programmet leds av Katarina Gäddnäs-Karlsson och Gunnel Ekelund.
Under årets mässa kommer konstnären och kulturarbetaren Henrik Nylund (1945-1982) att uppmärksammas särskilt. Inom kort utkommer den bok som om Nylund som Föglö hembygdsförening tagit initiativet till och under bokmässan presenteras hans konst och författarskap.


Arbetsgrupp
Bokmässan genomförs även denna gång med hjälp av privata sponsorpengar och deltagarnas bordsavgifter. Den arbetsgrupp som i år arbetar med mässarrangemangen består av Katarina Gäddnäs-Karlsson, Gunnel Ekelund, Ben Johans och Gunnar Johansson.
– Boomen för den åländska litteraturen fortsätter och sedan senaste bokmässa förra hösten har mer än femtio böcker, avhandlingar och skrifter med åländsk anknytning utkommit. De åländska författarna och den åländska litteraturen är alltså väl värd att firas under en dag och det är det som syftet med bokmässan, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
Mässan i Ålands lyceum håller öppet mellan kl 11 och 16 lördagen den 10 november.

jan.kronholm@nyan.ax