DELA

Ålands främsta artister sjunger för Östersjön

Den åländska eliten inom klassisk sång sjunger in pengar för Östersjöns välmående lördagen den 25 augusti på tennisarenan vid Andersudde.
– Jag vågar påstå att åländska musiker har världsklass. Det är första gången alla de främsta uppträder under samma konsert, säger Anders Wiklöf, Östersjöfondens grundare och mannen bakom idén till konserten.
Anders Wiklöf är förundrad över hur snabbt konserten gått att ordna efter att idén väl kläcktes.
– Alla artister är mycket entusiastiska och alla ställer upp utan krav på ersättning. De personer som jobbar för Östersjöfonden är också entusiaster av guds nåde och allt har klaffat.


Mastigt
Konserten hålls på Andersudde och som arrangör står Östersjöfonden.
– Jag bjöd in Therese Karlsson och Dan Karlström och de testade min nya ljudanläggning nere på tennisbanan. Det visade sig att den håller måttet och sen var det bara att jobba på.
Scenen vid Andersudde byggs ut, och man räknar med att 1.700 personer får plats på vip-läktaren. Dessutom kan stolar radas ut nedanför läktaren så att ytterligare ett par tusen personer kan lyssna på konserten.
– Det här blir en mastig inställning. Vi har delat upp jobbet och artisterna sköter om repertoaren, vi andra tar hand om logistiken, säger Anders Wiklöf.


Östersjön central
Publiken skjutsas till Andersudde med bussar en timme innan konserten börjar. I biljettpriset på 30 euro ingår busstransport tur och retur och förfriskningar i pausen.
– Jag vågar nästan lova att det här blir årets musikaliska händelse. Nu skall vi visa att det finns världsartister på Åland, säger Anders Wiklöf.
Intäkterna från konserten går oavkortat till Östersjöfonden som i sin tur delar ut pengarna som uppmuntran och stipendium åt de som gjort särskilda insatser för Östersjön.
– Åland står och faller med Östersjön. Vi bor mitt i och att Östersjön mår bra är av största intresse för Åland, säger Peter Lindbäck, ordförande för Östersjön.


Artisterna
Artisterna som uppträder är Dan Karlström, Therese Karlsson, Jenny Carlstedt, Björn Blomqvist, Christian Juslin, Mikael Fagerholm, Annika Sjölund, Freja Frisk, Frida Jansson, Mariehamnskvartetten, Marcus Boman (piano) och Åke Hillar (trumpet).
Biljetter kan köpas från hotell Arkipelags reception.

Text och foto:

karin.erlandsson@nyan.ax