DELA

Nya Ålandsfärjan, Ålfen eller ADHD

Sent omsider kom den, beställningen av nya Ålandsfärjan för leverans sommaren 2009.
Viking ADCC heter den officiellt.
Den kallas också ADHD-båten.
Kontraktet med det spanska varv som bygger fartyget verkar krångligt. Först ska båten leasas under två år och först därefter övergår hon i Viking Lines ägo. Men det handlar väl om konstiga spanska bestämmelser och i slutänden möjligheten att spara några miljoner euro.
Hursomhelst är den beställd.
På riktigt.

Härliga tider randas alltså för oss som i dag pendlar med Ålandsfärjan.
Om två år slipper rökarna stå utomhus. För det blir väl så? I det första utkastet till ritningar fanns inget rökrum men det är väl korrigerat efter idétävlingen får man anta. För om man säljer tobak måste köparna också kunna röka som folk.
Vi ser också fram emot gisslet med att à la carte-restaurangen stänger sommartid. Det är ett slag i ansiktet att tvingas äta det dyra smörgåsbordet som smakar och ser ut som skinnet på brunsåsen.
Och ingen kommer att sakna de såkallade hamburgarna som man får köa för vid sommarkiosken.
Jag hoppas lycka och välgång får följa det nya fartyget på Ålands hav.

Jag vet att det finns de som är tveksamma till den här beställningen. Liksom till den förra; fartyget XPRS som i januari nästa år ska levereras för Vikings trafik Helsingfors-Tallinn.
Viking Lines största ägare – Lundqvistsfären – företräds i Vikings styrelse av bröderna Ben och Dick Lundqvist. De röstade emot beställningen av ADHD och de röstade också emot beställningen av XPRS i tiden.
Bolaget sitter alltså i den konstiga sitsen att de stora strategiska besluten fattas mot styrelseordförandes/ största ägarens vilja.
När det riktigt gäller faller rösterna 5-2 i Viking Lines styrelserum. På ena sidan Carita Blomsterlund, Nils-Erik Eklund, Erik Grönberg, Agneta Karlsson och Lars G Nordström. Ben och Dick på den andra.
Jag som är Viking Lines allra minsta aktieägare med 1 aktie hoppas att den allra största ägaren har fel.

Nu är det ju lite vår i luften för länge kritiserade Viking Line. Tallinks köp av Silja sägs ha gett de röda fartygen fler passagerare, miljöprofilen känns stabil och Rederi Ab Eckerö tycks aktivt ha förstört massor av goodwill under det senaste året.
Det känns fördel Viking. Bolaget har dessutom börjat tjäna pengar igen.
Om man är ekonompessimistiskt lagd kan man dock ha sina dubier; det kan kännas skakigt att investera 60 miljoner euro i ett nytt fartyg på en linje som under många vinteravgångar bara har 100 passagerare.
Men det blir väl här som vikingfolket får kavla upp ärmarna för att dra in horder av nya passagerare. Det finns en bra plan hoppas jag.
Sug in unga, gamla och mittemellan som vill slå sig ned i nya fräscha bussar när resan till nya Ålfen inleds i Cityterminalen.
För det blir väl nya bussar 2009?
Glad midsommar 2007!