DELA

Vill Ålands framtid skippa Finlandsmarknaden?

Tittade på kulturprogrammet Sverige! i SVT2 i söndags. De hade besökt platsen ”där det svenska språkets ställning är starkare än kanske någon annanstans, men där svenskarna ofta uppfattas som arroganta, ytliga och mesiga – nämligen Åland”. Det påstods även att finnar och finländare inte står speciellt högt i kurs.
För mig kändes det inte som någon vidare bra reklam för Åland. Efter inslaget diskuterade programledaren Christoffer Barnekow med konstälskaren och visionären Sune Nordgren som konstaterade att ”självtilliten är viktig men självtillräckligheten är farlig”.
Jag tror han slog huvudet på spiken. Självtillit ska vi ha men om vi är självtillräckliga så avskärmar vi oss från omvärlden, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för vårt av naturen avskilda örike. Bör vi inte närma oss andra i stället för att isolera oss?

I Ålandstidningen läser jag att ”Åf kritiserar centerman för uttalande om finskan”. Partisekreterare Birgitta Bergman-Jansson hoppas att Magnus Lundberg ändrar sin inställning till finskan på Åland, framgår det av reportaget.
Vinna eller försvinna

Vad har då Magnus sagt? Jo, att näringslivet måste få ställa de språkkrav som gör dem konkurrenskraftiga på sina marknader. ”Inte kan vi ju isolera oss”, säger Magnus Lundberg och konstaterar att kraven säkert skulle kvarstå även om Åland skulle vara självständigt!
Näringslivet, framför allt sjöfarten, är motorn i det åländska samhället. I dagens globaliserade värld är språkkunskaper ett måste. Inget företag väljer bort en intressant marknad för att man inte har språkkompetens – i så fall rekryterar man den, även om det krävs kinesiska.
Finns det inga kompetenta ålänningar så värvar man utifrån. Det är rätt för utan export av varor och tjänster blir det dåligt med jobb på Åland.
Hur Åf, hur?

Anser Åf att näringslivet inte ska göra business med Finlandsmarknaden? Om inte, så bör ni förklara hur åländska exportföretag ska klara sig utan språkkunskaper i finska. Ett förtydligande är nödvändigt, annars är utspelet oseriöst.
TV-inslaget avslutades förresten med kommentaren: ”När det gäller språket förblir ålänningen svenskare än svensken”. Det tror jag också, bara vi behåller självtilliten och motar bort självtillräckligheten.
Tobben Eliasson,
lagtingsledamot (c)
www.tobben.blogg.se