DELA

Viking Line backar vidare

År efter år drar Eckerölinjen ifrån Viking Line Åland. På lördag far jag på kryssning med Rosella, med Beatles-tema. Det ser jag fram mycket emot!

Men, varför respekterar inte Viking Line det svenska språket längre? Det har jag svårt att förstå. Varför blir jag kopplad till bokningen i Tammerfors, som ber mig om produktkod och sedan frågar tre (3) gånger om jag vill resa från Stockholm. Sedan kopplar hon bort mig? Vid nästa försök hamnar jag till bokningen i Åbo, som frågar om… (just det!)… PRODUKTKOD???

Efter några minuter så förstår den vänliga, men ytterst okunniga damen, vad jag vill ha. Sedan förklarar hon att jag måste betala inom fyra timmar, annars avbokas vår kryss. PUST! Såklart betalar vi.

En timme senare får vi en utvärderingsblankett att fylla i på nätet. På finska. Jag ger betyget 0 på alla punkter. ”Kiitos vastauksestasi. Kysely on nyt päättynyt, voit sulkea sivun.”. Jo, säkert!

Trist att Åländska Viking Line inte respekterar svensk-språkiga kunder. Vad säger VD/Juristen Jan Hanses? Är det OK?

Jag är van vid vänliga, personliga Eckerölinjen, där nästan inget är omöjligt! Jag sänder en tacksamhetens tanke till Jalle Danielsson, som fick rederiet att bli vad det är idag. Men jag har svårt att smälta att Åland är ett litet oviktigt undantag i stora, stora Viking Line.

Det känns som om Viking Line Åland backar. Samtidigt satsar Eckerölinjen framåt. De muddrar och talar om nytt tonnage. Kanske Viking Line Rosella borde säljas till Asien, så kan Viking Line stänga kontoret i Mariehamn?

Viking Line Buss fungerar bra, men de kan väl utgå från Långnäs?

MATS GRANESÄTER

DEBATTÖR

BÄSTA HERR GRANESÄTER, DEBATTÖR

Viking Line Abp förhåller sig seriöst till de olika språkens ställning på våra hemmamarknader. I vår kundbetjäning av de 6,8 miljoner passagerare som årligen trafikerar med våra fartyg, vill vi betjäna våra kunder på deras språk.

Jag har bett vår bokningsavdelning undersöka detta fall: Samtal till vår åländska bokning 018 – 26211 besvaras inte i Tammerfors. Vi har dubbelkollat i vårt telefonsystem och inga samtal utöver de från finsktalande kunder som ringt på det finska numret har besvarats från Tammerfors. Däremot har vi senaste vecka haft problem med samtal som ringts till våra finska nummer och brutits av. Kanske kunden ringt till något annat nummer?

Gällande samtal till åländska 018 – 26211:

1.Butiken på Åland har öppet vardagar 08.30-16.30. Finns det möjlighet besvaras de åländska samtalen där.

2. Om den åländska personalen ej har möjlighet att svara kopplas samtalen vidare till de svensktalande resesäljare tillgängliga inom VL i Sverige eller Finland.

3. Samtalen går även vidare till vår externa partner i Åbo om ingen Viking Line agent finns tillgänglig. Här talar samtliga personer svenska. Vi erbjuder alltså svensktalande service per telefon vardagar 08.30-20.00, helger 10.00-17.00.

Åländska kunder har prioritet före andra i våra telefonköer dvs. de får företagets snabbaste service, alltid på svenska, när de ringer vårt åländska nummer. Vi har dessutom avgiftsfri service per telefon för våra åländska kunder, i Sverige, Finland och i Estland har vi infört serviceavgifter. Gällande produktkoder så frågar vi alltid efter sådan, eftersom vår prissättning baserar sig på dessa. På detta sätt får kunden rätt pris från början, och det går snabbare och smidigare att slutföra bokningen.

Efter avslutat samtal hos så kan kunden få frågor om vår service. Vårt undersökningsbolag har undersökt detta och det har visat sig att de åländska samtalen under en tid i misstag fått undersökningen på finska. Detta kan vi bara be om ursäkt för, det är nu rättat och var bra att det uppdagades.

Den kompetenta konkurrens som föreligger på Åland leder till att Viking Lines åländska kunder kan erbjudas en Beatleskryssning till det facila priset om 16,75 euro förutsatt att man är Viking Club medlem.

Konkurrensen är till fördel för konsumenten och bra för ålänningarna som med Rosella getts möjlighet att exempelvis nu i vår få uppleva ett stort underhållningsutbud med bland annat orkestrar, dansband, kända personligheter, författare och Beatleskryssning till facila priser. Dessa avgångar har uppskattats mycket av såväl våra åländska som svenska kunder.

Åland är inte oviktigt i Viking Lines verksamhet. Viking Line har – som troligen enda bolag i Finland – tre separata svenskspråkiga webbsidor; för finlandssvenskarna, för Sverige och för Åland. Samtliga erbjuder ett innehåll anpassat till respektive kundgrupp. Gällande kortruttstrafiken med mellan Åland och Kapellskär har vi inga intentioner på att upphöra med den. Rosella uppskattas av många av våra kunder. Jag avser ej kommentera konkurrentens förehavanden.

VÄNLIGEN,

JAN HANSES