DELA

Vi säljer oss inte! Kulturen är fri!

När Mariehamns litteraturdagar startade för 20 år sedan var avsikten att hylla litteraturen och skapa en kulturell mötesplats mellan öst och väst på Åland. Den visionen håller vi hårt fast vid. Av årets inbjudna författare till litteraturdagarna är åtta stycken från Sverige, fem från Finland och en från Norge. I vår tid börjar det faktiskt bli allt svårare att ange från vilket land folk kommer, det känns till och med lite gammalmodigt. Till exempel: Ulla-Lena Lundberg räknar vi gärna som ålänning, trots att hon länge bott i Borgå. Johanna Koljonen är finlandssvensk, som studerat i Oxford/England, gjort sig känd i svensk media, men är bosatt i Danmark. Aris Fioretos skriver på svenska, är född i Göteborg av en österrikisk och en grekisk förälder, har studerat i Tyskland och är just nu gästprofessor i Berlin.

Det som styr författarurvalet är konstnärliga kriterier. Bidrag från finlandssvenska – och andra nordiska fonder har i alla år varit avgörande för att kunna arrangera vårt evenemang, men det har aldrig förekommit någon som helst politisk styrning av litteraturdagarnas utformning.
Vi har ännu inte börjat sälja biljetter, men får dagligen förfrågningar från Sverige och ett femtiotal hotellrum är redan bokade. Det vimlar nuförtiden av litterära evenemang på båda sidor om Ålands hav. Våra svenska besökare kommer inte hit i första hand för att se svenska författare, det finns gott om andra tillfällen att se dem hemma. Besökarna från Sverige och Finland kommer för att njuta av den unika och spännande kulturkompott som Mariehamns litteraturdagar utgör, just mixen av åländskt, svenskt, finlandssvenskt, finländskt och nordiskt.

Gällande konceptet gör vi i år ett försök att ersätta supén med litterär åländsk tapas istället, utfaller försöket dåligt så finns det inget som hindrar att vi återgår till det gamla. Man måste ibland våga ut veckla och förändra även lyckade koncept.
Staden har inte snålat med bidrag till oss, utan har trots spartider, bevarat budgetposten för Mariehamns litteraturdagar oförändrad.
Vi ser fram emot årets version av Mariehamns litteraturdagar, anonyma messare behöver inte oroa sig. Vi säljer oss inte! Kulturen är fortfarande fri och provocerande!
Katarina Gäddnäs
Projektledare Mariehamns litteraturdagar 2013