DELA

Vi behöver subventionerad svenskspråkig psykoterapeututbildning på Åland

Behovet av svenskspråkig psykoterapi är stor på grund av utbredd psykisk ohälsa. Att studera till legitimerad psykoterapeut på svenska är dock ingen enkel sak.

Jag är utbildad legitimerad socialarbetare med en magisterexamen i socialt arbete. För att vara behörig till en psykoterapeutbildning krävs en universitetsexamen i ett humanistiskt ämne och på det kompletterande studier i psykologi och flera års arbetserfarenhet av arbete med människor.

Det har inte gått någon svenskspråkig psykoterapeututbildning i Finland på många år. Inför hösten 2022 finns det möjlighet att söka till en utbildning med psykodynamisk grund på 70 poäng vid Helsingsfors universitet. För utbildningen får den studerande betala, håll i hatten nu, 63 000 euro, då inkluderat undervisningen och de minst 300 (!) timmarna egenterapi. Det säger sig självt, de flesta människor har inte ekonomiska resurser för att gå en utbildning som detta.

En psykoterapeututbildning i KBT vid Åbo Akademi, också den på svenska och då till den något lägre kostnaden om cirka 40 000 euro på grund av lägre krav på egenterapi, har diskuterats. Det tycks vara oklart om den blir av. Och 40 000 euro är också väldigt mycket pengar.

Jag har drömt om att studera till legitimerad psykoterapeut hela livet. Eftersom jag av naturen är envis som synden så har jag valt att ta den enda alternativa vägen och studera i Sverige, där utbildningen är delad i två steg. Det innebär att jag först läser en grundläggande psykoterapeututbildning på 45 hp som gör mig till KBT terapeut för 15 000 euro, sedan arbetar två år med terapi medan jag går i egenterapi och arbetshandledning för 15 000 euro för att efter det söka till psykoterapeutprogrammet på 90 hp som gör mig till legitimerad psykoterapeut i Sverige. Observera detta, jag blir legitimerad i Sverige men inte nödvändigtvis i Finland. Jag riskerar att gå hela den här vägen och sedan hamna på kompletteringar alternativt inte alls få min legitimation i Finland.

Jag ställer mig bakom socialdemokraternas motion om att starta en psykoterapeututbildning på Åland. Vi behöver svenskspråkiga psykoterapeuter och vi behöver en subventionerad svenskspråkig psykoterapeututbildning till Åland.

JONNA GRANBERG


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp