DELA

Vems ansvar är jultidningar?


Jag, Lena, är mamma till tre barn, som alla någon gång sålt jultidningar, men i år var det sista gången.
Jultidningar, två olika firmor, det vill säga tidningar, böcker, spel, filmer och så vidaresom säljs av barn och ungdomar från dörr till dörr. Det gås runt med kataloger och beställningslistor. Det här görs tidigt på hösten med principen först till kvarn … . En duktig och aktiv försäljare får fina premier eller fickpengar. Vilket, väljer man själv.

Detta gjorde också Alec som är 9 år. Gick ensam till grannar och bekanta. Till okända tillsammans med ett äldre syskon eller mamma. Då han hade sålt så mycket, som han trodde var möjligt e-mailade jag in båda beställningslistorna. Detta gjordes 5/10. Fick bekräftelse då denna order.
16/10 kom ett meddelande från Posten, att ett paket från Fem Förlag hade anlänt.

Det är meningen att man delar ut och tar betalt för de beställda varorna . Detta gjorde vi inte eftersom de flesta hade beställt från båda katalogerna och vill ha allt samtidigt och Jultidningsförlagets paket ännu inte hade kommit.
Då det gått fyra veckor ringde jag förlagets ombud i Finland. Fick till svar att paketet var på kommande och att det var jultidningar. Nu var det bara början av november, så det var ingenting att oroa sej för. Fick ett paketnummer så jag kunde kolla var det fanns. Åkte till postkontoret, men något paket med det numret fanns inte. Nytt samtal med ombudet, som skulle kolla upp saken. Ringde på nytt och fick då veta att något gått på tok med beställningen. Ombudet gjorde en ny beställning 12/11, bekräftat vi e-mail.. Då insåg jag att farsdagspresenten, som fanns med i beställningen, inte skulle hinna fram. Nå, det fick bli något annat. Tur att paketet i alla fall var på gång. Trodde jag … 

Den 3/12 ringde jag, för hur mångte gången vet jag inte, bad ombudet göra en tredje, ingen bekräftelse.
5/12 fanns en telefonsvarare som meddelade att ombudet höll stängt den femte och sjätte december. Den 10/12 fanns fortfarande samma meddelande på svararen.
Nu var mitt tålamod slut. Jag har utan överdrift ringt hundra samtal. Ibland upptaget (gratis), ibland en telefonsvarare och till och med en levande människa.

Den 11/12 ringde jag direkt till Jultidningsförlaget i Stockholm. Där svarade en telefonsvarare ; ”Det är många som ringer just nu. Vänligen försök senare.” Det gjorde jag gång på gång. Då jag äntligen kom fram, meddelade en automat att mitt samtal var placerat i kö och att det var fem personer före mej. Fast besluten att vänta ut denna kö. Vänta det fick jag, närmare bestämt 34 minuter.

Till slut blev det min tur. Försökte göra mej så kortfattad som möjligt. Hade turen att få tag i en kvinna som tog detta problem på allvar.
Följande dag (12/12) åkte jag till Sundbyberg, norr om Stockholm. Där Jultidningsförlagets huvudkontor finns. Där fick jag Alecs premie, en fin spelkonsol som han så länge önskat sej. Beställningen skulle sändas per post. Det är en stor och tung låda.

13/12 ringde jag ombudet för att få postens paketnummer. Det fick jag inte. Men paketet var skickat och med express. Det var två paket. Det ena innehöll beställningen och det andra spelkonsolen. Den har jag redan. Detta blir spännande, när och vad kommer i paketen.
I skrivande stund 17/12 har inget postpaket kommit. Julafton om en vecka. Alecs kunder utan paket, förutom dom som kom 16/10 och är outdelade. Jag ligger ute med drygt 240€. Vad telefonräkningen blir, vill jag inte ens tänka på.
Frågan återstår; På vems ansvar?
Jag och min man, som målsmän eller ombudet eller huvudkontoret.

Själva försäljningen och beställningen samt betalning av fakturan, ligger självklart på oss målsmän. Men sedan? Dom andra två?
Lena Lindqvist,
Ekenäs