DELA

Vem vill du ge miljöpris?

Årets miljöhjälte i Sverige blev Sophy Elevall och Magnus Åkerlind. År 2009 fick de Ålands Natur och Miljös miljöpris. Några av ÅNoM:s pristagare har senare fått Östersjöfondens pris, t ex Maj-Gun Sjöberg och Henrik Lindqvist. ÅNoM:s tipsare har bra koll.
Under de drygt 30 åren sedan Ålands Natur och Miljö delade ut sitt första miljöpris till August Rosenqvist för skyddet av Ålands första naturreservat Ramsholmen, har många enskilda, organisationer och även myndigheter fått utmärkelsen för viktigt miljöarbete.

Majoriteten av pristagarna har varit enskilda personer. Många jordbrukare har fått pris, men också andra som i sitt yrkesarbete gjort något utöver det vanliga: en stadsarkitekt, en kommuntekniker, en miljöinspektör, en skolköksa, en miljöjournalist. Och många personer har belönats för ideellt miljöarbete. Organisationer som uppmärksammats är Emmaus och Odlarringen, företag är ÅPAB, Williams buss, Birka line och Viking line.

Nu är det dags att nominera kandidater till ÅNOM:s trettioandra miljöpris. Miljöpriset kan ges för en positiv miljögärning under året, eller för långvarigt och uthålligt arbete för miljöns bästa. På Ålands Natur och Miljös hemsida www.anom.fi finns en lista på miljöpristagarna 1993-2009. I jubileumsboken ”Att plantera ett träd” finns alla pristagare genom åren från 1979. Är det någon du tycker borde finnas på listan, skicka in ditt förslag med motivering på e-post till natur.miljo@aland.net , som vanlig post till Ålands Natur och Miljö, Norragatan 13, 22100 Mariehamn eller ring till ÅNoM:s kansli 12771 – inom oktober.
Ålands Natur och Miljö,
miljöprisberedningsgruppen