DELA

Varannan student kallar sig fattig

Riksdagskandidat Tony Asumaa (lib) förespråkar att studerande skall skynda på sina studier och på så sätt skall det finländska problemet med att fler äldre skall försörjas av allt färre unga lösas. Asumaas tanke är att unga skall utbilda sig snabbare. Hur riksdagen skall lagstifta kring detta framgår inte. Tvång att inleda högskolestudier vid 21 års ålder?
Jag har själv studerat 3,5 år på universitetsnivå. Det kan inte betecknas som speciellt länge om man siktar på ett kvalificerat arbete. Studierna höll högt tempo. Så här i efterhand kan jag konstatera att det var en stor fördel att jag hade tagit ett par sabbatsår, för militärtjänst och pröva-på-jobb, så att jag visste vad jag ville med studierna. För vad kostar det samhället att ungdomar hoppar på utbildningar i 20-årsåldern som de vid 25 års ålder inser att var ett felval?

Tidningen Hufvudstadsbladet rapporterade i november att var tredje universitetsstuderande i Finland inte har tillräckligt med pengar för att täcka sina utgifter. Studiestödet är så dåligt. Varannan student kallar sig fattig. Månne den andra hälften har rika föräldrar som finansierar studierna, men frågan är: skall det vara sådana klasskillnader i ett modernt välfärdssamhälle?
Asumaa har rätt i att lösningen för den offentliga ekonomin inte ligger i att höja pensionsåldern. Men sen attackerar han problemet på fel sätt. Enligt min mening borde man prioritera 1) att få bukt med arbetslösheten med kraftfullare åtgärder, 2) höja studiestödet för att motivera fler unga att välja högre utbildning, 3) öppna upp för arbetskraftsinvandring för att få fler att bidra till den offentliga ekonomin.
Anders Hallbäck (S)