DELA

Turister från Stockholm

För jämnt trettio år sedan blev jag klassad som ”båtflykting”, då vi flyttade till Åland. Haha! Mycket var annorlunda för 30 år sedan, men mycket är sig likt. Jag skrattar inombords då jag tänker på hur jag reagerade och på hur ni ålänningar måste ha betraktat mig, och mitt orubbliga stockholmska självförtroende.

Men… Nu har jag har så jäkla svårt för dessa 08-or, som tror att de äger marken de går på. Jag har sedan många år guidat svenska grupper. Dessutom har jag varit verksam inom turismen i många år. Jag har träffat många tusentals svenskar från olika delar av Sverige, men häromdagen tröttnade jag på Stockholmare.

De är speciella – på ett negativt vis!

Det började ombord på färjan hem efter en dagsutflykt till Sverige. En kvinna i min ålder orkade inte vänta på att min vän valde sallad. Hon utbrast: ”Ska du inte ta med lite hem också?”. Några minuter senare uppmanade en äldre herre mig att skynda på lite, eftersom han själv inte hunnit välja sallad.

När jag cyklade till jobbet nästa morgon gick fyra människor i bredd över både gång- och cykelbana. När jag plingade på dem så fick jag höra att jag inte fick cykla på trottoaren. Jag svarade naturligtvis att de gick på cykelbanan. Men…

…varför tror turister från Stockholm att de äger marken de går på? Jag har aldrig upplevt samma sak med gäster från till exempel Uppsala, Gävle eller Örebro. Tvärtom!

Varför känns det som om Stockholmare gör bort sig om och om och om igen, när de gästar Åland? Det gör mig lite ledsen, som gammal stockholmare. Visst är jag glad att de kommer hit på semester, men, när jag pratar med goda vänner om detta ”fenomen”, så får jag höra femtielva historier på samma tema.

Var är alla vanliga, snälla invånare i Kungliga Hufvudstaden? Gömmer ni er i stugor utanför Mariehamn? Kom igen! Turister från Stockholm – återupprätta ert rykte som Ålandsvänner. Utan en massa löjligt tjafs!

MATS GRANESÄTER

DEBATTÖR