DELA

Till vems valkampanj går skattepengar

I fredagens tidning handlade Nina Fellmans ledare om finansieringen av (främst) Elisabeth Nauclérs valkampanj. Jag måste verkligen beundra Nina Fellmans uppfinningsrikedom när det gäller att försöka misskreditera Elisabeth Nauclérs riksdagsmannakandidatur! Ena gången har hon ingen politiskt erfarenhet (det hade de facto inte heller Gunnar Jansson på sin tid, ändå blev resultatet ganska lyckat, eller hur?), andra gången misstänkliggörs hon för att inget parti betalar hennes valkampanj med skattebetalarnas pengar! Just det, det är dina och mina skattepengar, Nina Fellman, som bekostar de övriga kandidaternas valkampanjer. Oberoende vad vi tycker om de olika kandidaterna får vi ändå vara med och betala deras tidningsannonser och fyrfärgsplakat utmed vägkanterna. Vilken politisk trovärdighet ger det uttryck för, egentligen?

Är man bättre kandidat för att man låter skattebetalarna gemensamt stå för fiolerna än om man har en grupp personer eller företag som stöder ens valkampanj?
Det är också vi skattebetalare som står för Olof Erlands lön när han utan egen förskyllan går hemma och inget behöver göra för sina inkomster, likaväl som vi får stå för den vikarierande näringschefens lön. Vi får också betala förvaltningschefens lön, likaväl som vi solidariskt får stå för ersättningen till den tidigare kanslichefen.

Fyra personer får full lön för två personers arbete. Allt ersatt med offentliga medel, det vill säga att det är vi skattebetalare som står för fiolerna. Den historien ger inga politiska poäng till makthavarna, inte heller höjer det deras politiska trovärdighet.
Dom som beslut att privat stöda Elisabeth Nauclérs valkampanj skall ha en eloge! På det sättet så belastar kostnader inte oss skattebetalare via skattsedeln i varje fall! Och jag är ganska övertygad om att det är trovärdiga och hederliga åländska medborgare det handlar om.
Runa Lisa Jansson

Tänk att så många missuppfattningar ryms i en liten insändare.
1. Elisabeth Nauclérs kampanj finansieras delvis av det parti som ställde upp henne, Obunden samling.
2. Vårt politiska system innehåller ett partistöd som fördelas enligt antal mandat, för att trygga den demokratiska mångfalden och partiernas möjlighet att verka. För min del ser jag det som ett fullt legitimt sätt att använda mina skattepengar, inte alls som något snuskigt och osunt.
3. Jag skrev uttryckligen i min ledare att det inte är något fel med privata finansiärer, bara att man som väljare har rätt att veta vem som står bakom en kandidat, särskilt om det är människor med kopplingar till politik och näringsliv.
4.Om allt ont på Åland kunde skyllas på landskapsregeringen så vore det ju enkelt. Jag tror inte att regeringen utan vägande skäl försatt sig i den beklagliga situationen att man måste ut med både Nauclérs och Erlands löner fast jobbet görs av någon annan.
5. Poängen är, bästa Runa Lisa, att varken du eller jag kan veta om det är trovärdiga och hederliga medborgare som finansierar Elisabeth Nauclérs kampanj, eftersom de inte gett sig tillkänna.
Nina Fellman
chefredaktör