DELA

Tidigare arbetskarriär bättre

Höjning av pensionsåldern – ett ineffektivt sätt att förlänga arbetskarriären
Det finns röster i vårt land som mekaniskt vill höja den nedre gränsen för pensionsåldern från nuvarande 63 år till 65 år för att förlänga vår arbetskarriär. Finlands näringsliv EK säger att hållbarheten i den offentliga ekonomin försämras om inte arbetskarriären förlängs genom att höja pensionsåldern.

Ifall detta inte görs hotas arbetspensionsavgifterna enligt EK att stiga från nuvarnade nivå med 4-6 %.
Enligt min mening är höjningen av pensionsåldern ett ineffektivt sätt att sköta detta. Ett mera effektivt och kreativt sätt är att förlänga arbetskarriären i början av den genom att få studerande snabbare ut i arbetslivet. Och hur gör vi det? Receptet nedan:
Idag inleder finländarna sina högskolestudier i medeltal vid 23 års ålder. Genom att sänka åldern för studiernas inledande med ett och ett halvt år, ge bättre studiehandledning i gymnasier, högskolor och universitet samt ordna mera möjligheter till sommarstudier, så får vi studerande snabbare ut i arbetslivet.

Bara med dessa metoder kan vi enligt studentorganisationerna i landet förlänga arbetskarriären med närmare tre år. Är det inte bättre och kreativare att förlänga arbetskarriären med tre år i början än att med våld förlänga den med två år i slutet?
Tony Asumaa, riksdagskandidat
Alliansen för Åland