DELA

”Taxfreebusarna” tar resurser av polisen

Vi kan kontinuerligt läsa hur den åländska polismyndigheten ingriper mot våld, narkotika och annat på kryssningsfartygen. Polisen har en skyldighet att agera på ärenden som inträffat på åländskt vatten eller på ett fartyg med åländsk hemmahamn.

Vad kostar detta vårt åländska samhälle? Polisens resurser är ju trots allt dimensionerade för att vara en lokalpolis som i huvudsak servar ålänningarna.

Att ett brottsärende idag kräver mer resurser än tidigare, det vittnar polisen om när de beskriver att de allt grövre brotten kräver mycket resurser. Men hur påverkar brott på kryssningsfartygen andra utredningar lokalt på Åland.

Att målsägande och vittnen behöver vänta fem-sex månader ibland över ett år innan de kallas på förhör är inte bra. Det här leder till psykisk ohälsa och att folk överlag mår mycket dåligt i vårt samhälle när utredningar tar tid. För ålänningarna handlar det om egen integritet, rättssäkerhet och trygghet. För polisen handlar det om ett förtroende till det åländska folket.

Vad händer när utredningar och förhör dröjer? Snatterier och stölder fortgår när inte en bot kommer omgående. Barnskyddsanmälningarna dröjer, ungdomar som stulit eller snattat fortsätter sin brottsbana, ungdomsgängen triggar varandra.

Polisen behöver kunna prioritera det lokala polisarbetet. Vi behöver även se till att det förebyggande ungdomsarbetet fungerar. För mig är det självklart att vi skall ha ett tryggt Åland även i framtiden.

ANDERS HOLMBERG (MSÅ)