DELA

Tar flygbolag inte ansvar för en försening

Vår son har diagnosen Asperger och har tillsammans med en assistent varit på en rehabiliteringsundersökning i Jakobstad under en två veckor tid och skulle ta sig hem med bokat flyg från Vasa till Mariehamn fredagen den 6.11.2009.
Båda passagerarna var inbokade på flygbolaget Blue 1 från Vasa till Helsingfors med avgång från Vasa kl. 18.35 och ankomst i Helsingfors kl. 19.20. Tyvärr blev flyget från Vasa enligt uppgift först försenat med en halvtimme, som sedan blev till en försening med 1 timme och 30 minuter och flyget landade först i Helsingfors kl. 20.50.
Det betydde att anslutningsflyget med Air Åland från Helsingfors till Mariehamn hann avgå enligt tidtabell kl. 20.25 samma kväll varvid vår son och hans assistent plus 3 andra resenärer blev kvar på Vanda flygplats utan att kunna ta sig hem till Åland förrän följande dag.

Enligt information från Blue 1 har man inget ekonomiskt eller något annat ansvar för den försening som uppstod och som gjorde att vår son och hans assistent missade anslutningsflyget till Mariehamn.
För det första för att Blue 1 inte har något samarbete med Air Åland och att vi som föräldrar dumt nog själva bokat flygbiljetten via internet och inte använt något resebolag istället.
Vår son med assistent fick lösa logifrågan för fredagen i Helsingfors på egen hand och på egen bekostnad.

Air Åland i sin tur, enligt information samma kväll från bolagets representant vid Mariehamns flygplats, anser att de biljetter som betalats för resan Helsingfors – Mariehamn med avgång 7.11 kl. 20.25 nu förverkats då ovanstående resenärer inte avbokat resan senast två timmar före flygets avgång.
Någon hänsyn till att flyget från Vasa till Helsingfors var försenat kan man inte ta från flygbolagets sida. Den enda tröst som gavs från flygbolaget Air Åland var att vår son och hans assistent kan lösa och betala för nya biljetter för att kunna ta flyget hem dagen därpå.
Ja du sköna nya värld! Är det faktiskt så att flygbolagen inte behöver ta eller känna något som helst ansvar för en försening så att ett anslutningsflyg missas, utan allt är på förhand flygresenärernas fel
Henrik Lagerberg