DELA

Ta till vara – sen gammalt det

Det är sent på jorden. Mänskligheten trängs under ett koldioxidtäcke som skapar ett alltmer bastulikt klimat i vår värld. Somliga sitter högt på laven, andra lågt och lite svalare; vissa brännande nära värmekällan, andra en bit bort. Några av oss har tillgång till ett svalkande bad, andra har ingenstans att ta vägen. Alla är inte välkomna i badtunnan. Det är redan trångt.

Det blir allt varmare under koldioxidtäcket, där all värme som produceras av jorden och oss människor cirkulerar. Det går inte att sparka av sig täcket för en stund, eller att byta till en lite tunnare klimatfilt. Åtminstone inte på kort sikt.

Vi får ett alltmer nyckfullt väder. Väderomslagen blir mer häftiga. Det brinner och regnet öser ner. Haven värms upp och isarna smälter, vilket också påverkar havsströmmarna. Och det finns andra orosmoln infor framtiden, som hoten mot biodiversiteten.

Kan vi göra något? Jo, vi kan blunda eller tycka att allt prat om klimatet bara är tjafs, så som en liten men högljudd skara gör. De flesta inser dock problemet. Vi måste ställa om och lämna vår fossildrivna livsstil. Detta gäller alla områden i samhället; trafiken, jordbruket, industrin och konsumtionen. Och det kräver kreativitet och nytänk på alla nivåer.

För en vecka sedan lyssnade jag på en energidebatt på Högskolan Åland. På seminariet som föregick debatten fanns också många studerande från yrkesgymnasiet. En synpunkt som framkom i debatten gäller dem; att i utbildningen få experimentera med att bygga om bensinbilar till elbilar. Kalla det laboratorium; att reparera och bygga om är ju sen gammalt det. Och det är klimatsmart.

INGEMAR JOHANSSON (S)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp