DELA

Ta bort matmomsen

Det pratas ju en del om hur Åland ska få snurr på turismen. Jag antar att det egentliga bakomliggande syftet inte är att turister ska ha så trevligt som möjligt på ön utan att de ska komma hit och spendera pengar. Naturligtvis är det förstås trevligt om de två kan förenas men om man vill få hit folk på frivillig basis måste man se till att det blir ett riktigt bra svar på svenskarnas fråga ”What’s in it for me?”.
I dag finns det kobbar och skär att titta på, 16 olika fiskekortsområden att hålla isär, Bomarsunds fästning samt museifartyget Pommern. Eftersom frågan om ökning av turism har väckts är det tydligt att detta inte räcker. Det är också mycket säsongsbundet.

Jag funderar så här att vi måste alla äta,dricka, sk–a och sova året runt. Tänk om man kunde utnyttja detta faktum? Färjorna har taxfree-försäljning på dricka bland annat. Bra, det drar folk från Sverige som mer eller mindre pendlar med sina rangliga ölkärror. Men det behövs något mer för att de ska gå iland och göra av med mer pengar.
Om jag fick önska fritt skulle det läggas upp på det här viset: Moms på mat tas bort på Åland. Om inte de stora åländska matbutikerna sätter mänskliga matpriser bums inbjuds en internationell matvarukedja att få etablera sig på Åland på förmånliga villkor. De fantasipriser på mat vi ser idag på Åland försvinner då över en natt.

Då har motståndet mot att åka från Sverige till Åland i november minskat betydligt. Vi har då farsornas ”godispåse” från taxfreen som drar, plus att man kan storhandla mat och spara pengar på det viset. Maten är plötsligt billigare på Åland än i Sverige(!). Ålänningarna blir glada eftersom de slipper kuska till Flygfyren i Norrtälje för att handla.
Svenskarna blir glada eftersom de får en utflykt med billig alkohol och mat. Vi kommer då inte längre att se ålandsreggade bilar framför oss som bländar oss i gnistregnet från stänkskydden då de åker nedlastade med matvaror inköpta i Sverige för pengar som tjänats in på Åland. Mer pengar stannar på ön och skapar jobbtillfällen på plats. Dessutom tillförs det mer pengar utifrån. Då kanske det blir resurser att skapa mera saker, typ ett sommarland och vad det kan vara som drar än mer folk. Det kan också bli fler hotellnätter och restaurangbesök med en jämnare spridning över året.
För att finslipa det ännu mer skulle en snabbfärja gå mellan Stockholm och Mariehamn. Det skulle bli populärt även bland ålänningar.

Det finns säkert massor av regleringar som hindrar de här idéerna men kanske kan man ändra regler och lagar vad det lider?
Lars-Erik Litsfeldt,
författare och ganska nyinflyttad till ön