DELA

Storföretag i storstaden Mariehamn?

Ann Gottberg (ÅF) jämför i NÅ den 5.9. ett självständigt Åland med Norge (5 miljoner invånare och H&M i 47 städer) i frågan om språket på postorderkataloger.

Med en befolkningsmängd på 27.000 invånare ser givetvis H&M, Ellos, Anttila och andra storföretag en otrolig marknad i det, enligt ÅF:s visioner, självständiga öriket Åland. Att dessa företag idag inte trycker upp svenskspråkiga broschyrer eller fakturor för den åländska (eller finlandssvenska) marknaden måste helt enkelt vara ett misstag, vem vill gå miste om så många kunder?

Får man tro Ann Gottberg löser Åland problematiken genom att bli ett eget land. Då kommer vi säkert att se en mängd internationella företag bygga upp sin verksamhet på Åland. Tänk att kunna handla varor på Elgiganten, Stockmann och IKEA i storstaden Mariehamn (11.000 invånare). Stordriftsfördelarna, konkurrensen och den egna skattelagstiftningen medför säkerligen även en human prissättning för konsumenten.

Den enda problematiken som ”framtidspartiet” verkar fundera på är var vi skall få plats med alla dessa aktörer. Kanske det börjar bli dags att sluta blunda för de verkliga problemen?
Anton Strandvik,
ekon.kand.