DELA

Stoppa kortruttsprojektet innan det är för sent

Ålands Framtid ser med största oro hur regeringen Sjögren fortsätter driva satsningen på kortrutt på västra Föglö. Det är anmärkningsvärt att denna massiva skövling av orörd natur och brobyggets drastiska begränsning av den östra farleden in till Degerby tillåts för att ge en ynka tidsfördel på 10 minuter för färjepasset.

Ålands natur och miljö gör genom att ifrågasätta och samla in namnunderskrifter mot projektet en ovärderlig insats för den åländska miljön och penningsslöseriet samt visar genom egna utredningar att det finns alternativa, mycket miljövänligare transportlösningar.

Men i likhet med kommunreformen har regeringen såväl skygg- som öronlapparna fastklistrade för att driva igenom sin prestigelystna politik, kosta vad det kosta vill.

Var finns sans, rim och reson? Ska vi ålänningar lägga ut minst 30 miljoner euro på att monumentalt skövla en unik skärgårdsmiljö för att korta en rutt som redan i dag kan skötas av modernare och miljövänligare transportalternativ? Våra nuvarande skärgårdsfärjor stinker ju, är återkommande sönder/ur trafik och borde för länge sedan bytts ut mot modernare tonnage.

Tänk om , tänk rätt, tänk miljö, tänk framåt och hållbart. Och framför allt: tänk enligt landskapsregeringens egen hållbarhetsstrategi. Det inger ju knappast förtroende att åka runt och visa upp Åland som ett hållbart samhälle om regeringen samtidigt skövlar naturen och driver skärgårdstrafik med skrotfärdiga miljöbomber.

Lägg ned den politiska prestigen och börja om. Utred alternativa, miljöanpassade lösningar, till exempel snabbrutter som gör att skärgårdsbefolkningen kan pendla över dagen? Syftet med morgondagens skärgårdstrafik bör samtidigt vara att minska bilberoendet som belastar både sjötransporterna och landsvägarna.

Ålands Framtid hoppas på en bred folkopinion som gör att vi kan stoppa det vansinniga kortruttsprojektet innan det är för sent och stöder helt och fullt Ålands natur och miljös engagemang att motarbeta skövlingen av oersättliga naturvärden på västra Föglö.

ÅLANDS FRAMTID

STIG KOTTELIN
ROLF GRANLUND
ANDREAS QVARNSTRÖM
PIA ERIKSSON
AXEL JONSSON
BRAGE EKLUND
HANNA SEGERSTRÖM
GUNDER ANDERSSON
PEGGY ERIKSSON