DELA

Social och emotionell träning i skolan

Den senaste hälsa i skolan undersökningen (2023) visar bland annat att mobbning och sexuella trakasserier ökar bland åländska ungdomar. Vi behöver ta krafttag mot den psykiska ohälsan. Det är ett samhälleligt problem, men jag har ett förslag på vad man kan göra från skolans sida.

Jag tror att vi kunde ta efter Grankullas må bra-lektioner. Kort sagt handlar detta om att elever från åk 1-9 får minst 45 minuter undervisning i känslor, sociala färdigheter och psykisk hälsa per vecka. Det här ger barnen större chans att lära sig samspela socialt med alla. Sociala färdigheter behöver de facto tränas av alla, eftersom pandemin har satt sina spår. Cecilia Alameri, lärare i Grankulla, menar att elever kan ha svårt att se andra i ögonen, uttrycka sig muntligt eller läsa av andras kroppsspråk (Kaunisgrani.fi, 16.8.2023).

Enligt Maarten Sengers, projektledare för projektet ”barns och ungdomars hälsa och välmående”, kan en stor del av den psykiska ohälsan relateras till sociala medier (Tidningen Åland, 2.10.2023). Därför borde den åländska varianten av dessa må bra-lektioner också omfatta hantering av sociala medier.

För att detta inte ska bli en till sak i raden av ärenden som ”skolan ska fixa”, behöver lärare dels få utbildning och dels få färdiga lektionsmallar att utgå ifrån – arbetsbördan är tillräckligt stor redan.

Vi behöver kontinuerliga insatser för att få effekt. Några temadagar här och där hjälper inte. Kanske just ditt barns skola vill vara pilotskola?

ANDRÉ KARRING (MSÅ)