DELA

Släpp in de ”ovaccinerade”!

I ett upprop om vårdpersonal på Åland av den 1 september skriver Stefan Simonsen med flera att bristen på vårdare inom äldrevården och KST på Åland är alarmerande stor.

De efterlyser krafttag för att förbättra situationen genom att höja personaltätheten, göra vårdlönerna mer konkurrenskraftiga och så vidare.

De efterlyser snabba krafttag, men detta är långsamma och kostsamma förändringar och kommer inte att kunna hjälpa de akuta problemen.

René Janetzko (Ob) efterlyser i en insändare en möjlighet att återkalla/anställa ovaccinerad personal. Detta är ett mycket snabbare alternativ och som i dagens läge känns mer relevant och som även vi från Åländsk demokrati stöder.

Åland kan, om vi vill, använda alla de möjligheter, som lagen ger att anställa ovaccinerad personal, då lagen inte ens måste följas så strikt som den görs på vissa håll.

Genom att snabbt göra det möjligt för ovaccinerade att arbeta inom äldrevården och inom KST både centralt och i kommunerna kunde vi även rekrytera personal från övriga Finland.

I dagens läge är dessutom många av de ”ovaccinerade” vaccinerade två gånger, men de ”eviga” vaccinerna har ”föråldrats”. Andra har haft covid-19, men även där anses formellt att de inte har något skydd. En del har både haft covid-19 och har dubbelvaccinering, men klassas ändå som ”ovaccinerade”.

René Janetzko bad även om kommentar av social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) och det är många som väntar på svaret.

Vi från Åländsk demokrati anses att alla har rätt till sin kropp och måste få avgöra om de vill ta ett vaccin eller inte. På annat håll har man skött problematiken utan vaccinkrav.

Gör om regelverket snabbt! Gör om rätt!

STEPHAN TOIVONEN

ÅLÄNDSK DEMOKRATI

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp