DELA

Skärpning, Nyan

Jag lyssnade sedvanligt på Sveriges radios P2 (klassisk musik) idag förmiddag. I programmet tog musikredaktören fram, hur betydelsefulla musikskolorna i Sverige är, för att ta fram framtida förmågor inom musikbranschen.

Då slog det mig, att Nyan inte med ett ord nämnde den fina konserten med professionella musiker och duktiga elever från Musikinstitutet som medverkade på Alandica fredag 17.4. Bl.a. Victoria Gottberg och Victor Förström, som var solister, var mycket duktiga. Det ligger väldigt mycket träning före man som amatör kan spela med en symfoniorkester.Att lära sig 40 notblad utantill , som Victor måste göra, så kan ju vem som helst förstå, att det ligger mycket arbete bakom. Det är inte bara dessa duktiga elever, som inte blivit uppmärksammade, utan också de duktiga lärare, som det finns på Musikinstitutet, som tar fram dessa talanger.

För många har det ju blivit en språngbräda ut i världen för vidare studier. Det känns väldigt illa när man ser hur mycket sporten uppmärksammas med stora bilder och helsidor därtill, då musikkulturen nonchaleras helt. Skärpning redaktionen, alla vill inte läsa om enbart sport, det finns annat också att skriva om. En hel symfoniorkester från Gävle kommer på besök och omnämns inte överhuvudtaget. Det visar ju, att man inte bryr sig om den fina musik man blir bjuden på.

Evenemanget i sin helhet var verkligen av hög klass och njutbart.

En besviken musikälskare