DELA

Skapelsen i berättelsen

Min stora ungdomsidol John Lennon sjunger:
God is a concept,
By which we can measure,
Our pain,
 … 
I don’t believe in magic,
I don’t believe in I-ching,
I don’t believe in bible,
 … 
I don’t believe in Beatles,
I just believe in me,
Yoko and me,
And that’s reality.

Ååå vad jag älskade den låten när jag var ung. Sjöng med. Höll med. Sjunger fortfarande med och håller med men på ett annat sätt. Att tro på formuleringar och ideologier, är som Lennon sjunger att tro, på koncept. Det är samma sak som om mekanikern nöjde sig med att tro på skruvmejseln och skiftnyckel. Och aldrig förstå att meningen med dem ligger i deras användning. Då blir det inte mycket gjort på verkstadsgolvet och hela arbetsveckan kan gå åt till all strida om vilket verktyg som fungerar bäst.
Det tankefel som min stora idol trots allt gjorde var att han räknade med att allt annat var koncept utom han och Yoko. I just believe in me, Yoko and me, And that’s reality. Fortfarande blir jag djupt tagen av orden. Och tycker därför även om formuleringen: Moral, kompass …  eller lilla jag. Med samma tankefel.

Vår syn på oss själva, vår identitet, vår självupplevelse och vår sätt att leva vårt liv är ett resultat av vilken berättelse vi berättar om oss själva, vilka koncept vi använder oss av i vår livsstrategi.
Vilken berättelse väljer vi? Aftontidningarnas? Våldsunderhållningens. Sexindustrins? Aktiemarknadens? Alla de berättelserna styrs av sin moral och sina kompasser.
Vi väljer inte ens helt och fullt ut vilken berättelse vi berättar. Vi blir berättade, skapade av vår tids starka berättelser.

Därför är jag stolt över att få berätta berättelsen om människan mysterium och okränkbarhet. Berätta berättelsen om uppbrott ur det som förtrycker och kränker, berättelsen om framtid, jämställdhet och rättvisa. De berättelserna styrs av sin moral och har sin kompass.
Jag berättar den berättelsen med hjälp av mina verktyg som ingår i den kristna kyrkans verktygsbox.
Jag tror att den berättelsen skapar godhet och skönhet. Skapar en etisk försvarbar livsstil. Därför måste den berättas och när den berättas skapas världen.
Skapelseberättelsen fortsätter.
Kent Danielsson