DELA

Satsa på sjukvården, på riktigt

Jag vill uppmana alla politiker att läsa ledaren av Linda Blix i tidningen Åland 13.01! Den handlar om sjukvården på Åland och om hur viktigt det är att vi bygger ut den. Det är nog det ända som finns att göra om vi vill behålla vårt fria öppna samhälle! Det är inte ”häftigt” och innovativt men fullkomligt nödvändigt. Då skulle även politiker och sjukhusledningen slippa att ideligen basunera ut hur hemskt farlig pandemin är av rädsla för att vården skall kollapsa.

För två år sedan då covid-19 blev känt och bilder av kineser med munskydd och som formligen låstes in då de blivit smittade, visades i massmedia, var min tanke att sådana restriktioner endast är möjliga i auktoritära stater. För hos oss hade vi alltid litat på den enskilda individens förnuft och hade därmed fått bestämma hur vi bäst skulle skydda oss själva och andra.

Men oj, så fel jag hade!

Vi som inte litar på vaccineringen mot covid-19 har i tidningarnas ledare och i insändare beskyllts för att vara konspiratörer och egoister som, åtminstone underförstått, borde utestängas från samhället. Det har skett en uppdelning av människor i förståndiga och dumdristiga som jag aldrig i mitt långa liv varit med om förut.

Nu håller vårt sjukhus på att kollapsa med 6 covid-19- patienter. Ändå försöker politiker och ÅHS att med alla medel övertala människor som själva försöker måna om sin hälsa att sluta ifrågasätta okända vacciner.

Jo, jag vet att såväl våra politiker som våra hälsomyndigheter gör sitt allra bästa. Och det kan inte vara roligt att ha som scenarion att sjukvårdspersonalen inte skall orka längre eller att som politiker tvingas ta beslut om restriktioner som stjäl så mycket av ungas och barns aktiviteter och glädje i livet eller av de gamlas tid som återstår och som även orsakar oro och depressioner hos så många.

Att satsa på vården med allt vad det innebär, även människors kunskap om egenvård och förebyggande vård är livsviktigt för att inte rädsla och oro skall styra våra liv nästa gång en pandemi slår till.

Satsning på hälsa och sjukvård får inte igen bli en valslogan som sedan prioriteras bort.

ISABEL KVARNFORS