DELA

Rödgrön seger bäst för Östersjön

Denna vecka inleds förhandsröstningen för oss närmare tusen personer på Åland som har rösträtt i det svenska valet. Hur valet kommer att gå är ovisst, eftersom många bestämmer sig in i det sista och eftersom opinionsmätningar och slutliga valresultat ofta kan visa väldigt olika.
I Ålandstidningen 26.8.2010 försöker Olof Erland (lib) leda i bevis att en alliansseger skulle vara bättre för Åland. Moderaterna har ”genomgått en radikal förändring”, menar han, men det har vi sett lite av de senaste fyra åren. Det har varit samma skattesänkningar åt de välbärgade som prioriterats nu som förr. De arbetslösa och sjukskrivna har fått ta smällen, precis som tidigare. Lägg därtill den ”suddiga profilen i klimat- och miljöfrågor” som Erland själv skriver om. Det är bara retoriskt som moderaterna har förändrats.
Nyckelroll
Jag håller med om att Maria Wetterstrand och miljöpartiet har en nyckelroll i detta val. Mp, som enligt Erland är liberalernas bundsförvanter, har valt sida. Partiet stödjer Mona Sahlin, inte Fredrik Reinfeldt.

Om Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare, vilket tyvärr är möjligt, ”kommer det största mittenpartiet att kunna ta initiativ till en minoritetsregering”, menar Erland.
De största mittenpartierna kommer sannolikt att vara (s) och (mp) och det bästa i ett sådant (oönskat) läge är förstås att de rödgröna (v, s och mp) bildar majoritet med t ex centern, som tidigare haft samarbete med (s) och som av både (s) och (mp) anses vara det parti på den borgerliga sidan som har en politik som mest liknar deras.

Erland argumenterar för en moderatledd regering som för en otydlig klimat- och miljöpolitik utan att närmare konstatera vad det kan innebära för Östersjöns framtid. Detta samma vecka som Världsnaturfonden, WWF, spår en dyster framtid för vårt gemensamma innanhav. Problemet är enligt WWF en okontrollerad tillväxt och dåligt samarbete mellan de olika aktörerna i området. En av de viktigaste aktörerna är naturligtvis Sverige, som måste gå i bräschen i kampen mot övergödningen. Då imponerar inte en borgerlig svensk regering som t ex avskaffar skatten på handelsgödsel.
Så visst, Olof Erland, miljöpartiet har en nyckelroll. Mp går till val på tuffa klimatomställningar i ett samarbete med Mona Sahlin (s) som statsministerkandidat. Vänsterpartiet är enligt svenska Naturskyddsföreningen näst bäst på miljöområdet (DN 25.8.2010). Socialdemokraterna i Sverige har med sina rödgröna bundsförvanter förändrats i grönare riktning. Därför rekommenderar jag alla röstberättigade på Åland att rösta rödgrönt!
Anders Hallbäck
Ålands socialdemokrater