DELA

Replik till drogliberalen Ramsdahl

Jag tog mycket illa vid mig när Ramsdahl i fredagens insändare påstod att jag sagt att de ålänningar som dött till följd av sitt missbruk fick skylla sig själva.
Ramsdahl upprepade på facebook en fråga till mig gång på gång: ”Hur många odlare m.m av droger i Colombia, Mexiko och Afghanistan måste dö innan vi avskaffar nolltolerans? ” Mitt svar var då: ” Jag anser att ger man sig in i kriminell verksamhet så får man själv bedöma riskerna”.
Hur Ramsdahl kan tolka det som att jag menade några andra än dom han efterfrågade är för mig obegripligt.
Jag har flera stycken i släkten som håller på med narkotika och som dött av narkotika och jag känner flera familjer som har det som jag. Jag skulle inte önska min värsta ovän att ha det så och tycker verkligen INTE att missbrukarna får skylla sig själva. De måste få mera hjälp än nu och det jobbar vi på.
En missbrukare som inte kommit till insikt om att han verkligen vill sluta är det mycket svårt att hjälpa. Det blir otaliga konfrontationer och meningsskiljaktigheter år ut och år in med familjen. Missbrukaren är bara intresserad av en enda sak: Att få tag i nästa dos. Allt annat är sekundärt, inklusive familjen. Det är bara de familjer och släktingar som är drabbade av det som förstår den fruktansvärda press och stress det sätter på alla inblandade.

Sedan till Ramsdahls åsikter om att den kriminella verksamheten med droger skulle försvinna om de avkriminaliserades. Kanske i en drömvärld, men inte i verkligheten.
Det skulle betyda att de som langar droger, utan risk skulle kunna springa omkring på staden med en mindre mängd narkotika på sig och kunna sköta affärerna utan inblandning av polisen. Det är ju bara för dem att ha ett större lager någon annanstans. Priset skulle inte gå ner, för man måste fortfarande göra inköpen hos andra kriminella. Har Ramsdahl en aning om vilken business narkotika är på Åland?
Flera ungdomar skulle säkert lockas att testa på, om det ändå ” inte är så farligt” när det inte är straffbart att inneha.
Nej Ramsdahl, ta dig en titt ute i verkligheten, så upptäcker du att dina avkriminaliseringsdrömmar bara kan stanna vid just drömmar. Vi vill inte ha ett sådant samhälle.
Glenn Koskinen (ÅF)