DELA

Replik till Anders Gustafsson

Bästa Anders. Du verkar även i denna fråga veta allt om bakgrunden inom Ukrainakriget. Det jag tror är att ingen av oss vet exakt vad som försiggår bakom kulisserna.

Det jag ville uppnå med min insändare var inte att flytta skuldlasten från Putin till västvärlden utan jag har gjort ett försök att hänvisa till att det även kan finnas andra orsaker bakom Putins agerande. Detta gjorde jag utgående från diskussionerna jag själv upplevde för ungefär 30 år sedan då det socialistiska systemen höll på att rasa och utgående det jag har läst om ämnet. Och nej. Inte på Russian Today. Jag påstår inte att jag har rätt i allt jag säger eller skriver men man måste nog tillåta andra aspekter i en sådan komplex fråga.

Jag var helt beredd på att ”få på käften” för min åsikt även i denna fråga. Drevet på sociala medierna var igång då man till och mig önskade att jag skulle dö och ruttnar med Putin i Hitlers grav. Det bryr jag mig inte om men hur du kan se ett sammanhang mellan ”antivaccinationsrörelsen” (som jag inte ens exakt vet vad det är då jag inte räknar mig till vaccinationsmotståndare) är en gåta för mig.

Jag håller med om att även Ryssland, lika som Nato har geostrategiska intressen. Men märkligt nog att USAs president Biden kräver att Tyskland stänger Nord Stream 2 däremot USA själv inte ens tänker tanken att sanktionera Ryssland genom ett stopp av olja och gasimport från Ryssland. Kan det vara så att Biden är rädd för stigande bränslepriser och han så med blir en ännu svagare president?

Pratar vi om Nato vill jag ställa en fråga till dig. Tycker du på allvar att Nato är ett renodlat försvarsförbund? Då har du enligt mig en ganska naiv bild av det. Räknar man nämligen ihop hur ofta USA har involverad Nato i aggressionskrig mot andra länder för geopolitikens skull kommer man på en relativ hög siffra. Men som tur har alla dessa länder idag en hög välfärdstandart, demokrati och trygga mänskliga rättigheter (obs ironi). Hur många västliga länder anföll Ryssland hittills? Och vilka intressen har enligt dig Nato i Ukraina?

Till sist: utifrån detta vill jag inte se Finland i Nato.

RENÉ JANETZKO

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp