DELA

Putin bär skulden, ingen annan

Jag måste säga att jag blev förvånad då jag läste Rene Janetzkos (Ob) insändare i fredagens Nyan, eller så inte. Att Rysslands trollfabriker infiltrerat antivaccinationsrörelsen är känt sedan länge. I Putins värld är allting ett nollsummespel. Allt som är dåligt för EU är bra för Ryssland i hans värld. Därför underblåser man aktivt allt som kan så split inom befolkningen.

Jag förstår inte heller vad som skulle vara ensidigt? Situationen är väldigt enkel: Rysslands envåldshärskare har startat ett erövringskrig i Europa med det ultimata syftet att återupprätta sovjetimperiet. Att tramsa om ”Natos expansion” är bara dimridåer som sprids av Moskva. Schweiz är helt omringat av Nato, men inte anfaller de grannarna för det!

Orsaken till Putins blodiga krig är sannolikt en annan: ”It is the oil, stupid” – eller i detta fall naturgas. Under Svarta Havet finns stora mängder naturgas. Mängden under den ukrainska delen av havet beräknas till två triljoner kubikmeter. Rysslands ekonomi är helt beroende av export av olja och gas. Börjar Ukraina utvinna denna naturgas och exportera den via pipelines som redan finns så förlorar Ryssland en viktig inkomstkälla. Där har vi en orsak.

Den andra orsaken är att Putin är livrädd för demokrati. Om andra östslaviska folk, Ukraina, Vitryssland blir demokratier, vilket Ukraina redan är så kommer naturligtvis hans undersåtar att fråga sig varför inte Ryssland kunde vara det.

I stället för att jamsa om Natos utvidgning kanske man skulle fråga sig varför länder som varit under det sovjetiska oket så gärna vill bli medlemmar?

ANDERS GUSTAFSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp