DELA

Politik är inte matematik

Nina Fellman (ledare 6.2.) har naturligtvis i viss mening rätt, då hon påstår att socialdemokraterna har matematiken emot sig i det stundande riksdagsvalet. Så blir det ju om man utgår från till exempel senaste lagtingsval.
Men som hon själv säger, ålänningarna har förut kunnat rösta över blockgränser och så skedde i allra högsta grad till exempel då Mauno Koivisto och Tarja Halonen valdes till presidenter. Så skedde nog också delvis i förra riksdagsvalet, då Barbro Sundback gjorde ett bra val, trots att man på den borgerliga sidan den gången hade en välkänd och kompetent kandidat.

Nu är situationen enligt min mening mera lik Koivisto- och Halonenvalen på så sätt att den socialdemokratiska listan är överlägsen den borgerliga i fråga om politisk erfarenhet och kompetens. Detta är ett faktum som det torde vara svårt att bestrida.
På den socialdemokratiska listan finns flera kandidater som har den erfarenhet och de kontakter inom politik och näringsliv både österut och västerut som bäddar för ett verkligt framgångsrikt riksdagsmannaskap Åland till fromma.
Nu gäller det verkligen att tänka efter. Har vi inte här ett gyllene tillfälle att få in en ålänning i en stor och inflytelserik riksdagsgrupp som dessutom via partisekreterare Maarit Feldt-Ranta väsentligt stärkt sin redan tidigare svenskvänliga profil?

Partiet är sedan gammalt tvåspråkigt med ett eget svenskspråkigt distrikt dit för övrigt Maarit Feldt-Ranta hör. Många andra framträdande politiska profiler inom socialdemokratin är också finlandssvenskar, bland annat Jacob Söderman, Ralf Friberg, Ulf Sundkvist och Allan Rosas. Riksdagens talman och förre partiordföranden, Paavo Lipponen, är känd som en varm vän av det svenska språket.
Givetvis kommer den åländska riksdagskvinnan/mannen bland annat i språkfrågor att samarbeta också med Svenska folkpartiets riksdagsgrupp och med alla andra som är beredda att slå vakt om svenskan.

Matematiken är en på alla sätt hedervärd vetenskap men den duger inte till allt. Nu gäller det att i en ny, unik situation välja bästa möjliga åländska riksdagsledamot och om man tänker klokt, realistiskt och praktiskt så kommer man till att socialdemokraterna den här gången erbjuder det klart bästa alternativet för Åland.
Sten-Erik Abrahamsson