DELA

Obarmhärtiga tider

Det pågår just nu intensiva diskussioner om att Finland borde söka Natomedlemskap. Ändå finns det inga garantier att ett medlemskap fungerar i en krissituation. Det är kanske bara att inse att vi inte får någon hjälp. Jag tror att Finland ställer upp för de baltiska länderna om något händer, är dessa nationer beredda att ställ upp för Finland? De förlitar sig helt på att Nato ska försvara dem. Hur är det då med USA? Hela Västeuropa förlitar sig också på dem, USA ett land med krigserfarenheter från stor del av världen i modern tid. Det kan också bli ett abrupt slut på denna tillit, ifall ett diktatorfrö ställer upp i USA:s nästa presidentval och bli vald. Så länge det i Kreml finns en verklighetsfrämmande diktator med sina ja sägande lakejer, som hotar med kärnvapen om någon blandar sig i hans krig med att bomba sönder och utplåna Ukraina så dansar alla till hans musik, förutom Ukraina! Nationen som nu ensam försvarar västvärldens demokratiska värderingar!

Jag är ingen Sannfinländare-sympatisör, Jussi Halla-Aho som är utrikesutskottets ordförande fick kritik för sina uttalanden. Han hade en åsikter om hur man eventuellt snabbt kan ändra på det som sker. Skriver inte vad, men Rumäniens diktator Ceausescu fick smaka på denna medicin 25 december 1989.

Det är bra att ihågkomma Vinterkriget för andans skull och hur det gick för ryssarna. Den krigföringen var då, nu är det något helt annat. På sociala medierna kan man se hur en nation skall raderas från världskartan för gott. Man får en inblick i ryssarnas cyniska och brutala krigföring på oskyldiga människor. Vad har ukrainska barn gjort tyrannen Putin och hans anhängare för ont?

I åländska pressen skriver man om att inga kryssningsfartyg kanske kommer att angöra St Petersburg under pågående kris. Jag vidgar litet perspektivet, hur många kryssningsfartyg vågar ankra i Helsingfors? Turister har börjat avboka sina resor till Finland. Ingen turist vill vara i ett land med 1300 kilometer landgräns till Ryssland. Kanske Åland borde marknadsföra sig som ett säkert land utan gränser till Ryssland. Alla sitter lugnt och stilla i båten med landshövdingen vid rodret.

HANS ÅKERBLOM

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp