DELA

Nostalgin är inte vad den en gång varit

När jag läser i tidningen om hur äldre skatteflyktingar sitter i skatteparadis och beklagar sig över hur allt blivit sämre i hemländerna, så ser jag för min inre syn fyra herrar i vit kavaj, som smuttande på rödvin beskriver hur allt var förr. Den observante läsaren inser säkert att jag syftar på sketchen ”Four Yorkshiremen” från 1967.

Dessa stackars människor som ”inte känner igen sig” och tycker att ”allt blivit sämre” beklagar sig säkert även över Spanien. Visst var det bättre under Franco? Ordning och reda. Kvinnor och minoriteter visste sin plats. Inte ens i de nya hemländerna är det riktigt bra. Det har ju flyttat in utlänningar och mellan skål och vägg diskuterar man att flytta till ett land som inte tillåter immigration alls!

Var allting då bättre förr och framförallt, när inträffade ”förr”?

1960? 1860? 1560? Eller vad det så bra i början av 1900-talet då barn dog i mässling och andra barnsjukdomar? Hur var det missväxtåren 1867?

Till alla de som gnäller över hur allt var bättre förr skulle jag vilja säga: Läs Roslings bok ”Factfullness”. Bill Gates ger den boken till samtliga som går ut College i USA och vi får hoppas att några av dessa läser den boken och inser att världen faktiskt blir bättre, sakta men säkert. Har du inte läst den än, så gör det!

När jag besöker min gamla studiestad, Helsingfors så känner jag inte igen mig. Det ser inte alls ut som under det tidiga 1980-talet! Då var det bankkontor och videobutiker i vart hörn och man kunde vandra en hel dag utan att se en mörkhyad person. I Stockholm var det flera mörkhyade, men lika tätt mellan bankkontoren. Det är nog så de känner de svenska pensionärerna i Portugal, de saknar sina bankkontor och VHS-kassetter!

För visst förväntar vi oss att vi skall kunna resa ”hem” och allt skall vara som förut, men det går inte.

För hur mycket vi än vill vrida klockan tillbaka så går det inte i de långa loppet. Tempora mutantur, nos et mutamur in illis, tiderna förändras och vi med dem. Det gäller för de allra flesta. Det är så himla lätt att minnas selektivt och bygga upp en fantasibild av hur det var ”förr” och det finns alltid politiker som tar till det knepet. Trump med sina ”Make America Great Again” – kepsar, tillverkade i Kina. Putin med sin sovjetnostalgi eller Åkesson med sina knätofsar och människans minne är kort, alltför kort.

En längtan till ett svunnet paradis har föresvävat många politiker och i inget fall har det slutat bra. Populister bygger sina luftslott på lögner och presenterar förment enkla lösningar på komplexa problem som inte har enkla lösningar.

Verkligt bra politik baserar sig på samförstånd, diskussion och framförallt fakta och ett gott samhälle baserar sig på principen om allas lika värde.