DELA

Normalisera samhället så snabbt som möjligt

Pandemin har nu härjat i världen i snart två år. I ett väldigt tidigt skede så var huvudstrategin att försöka undvika att överbelasta sjukvården med covid patienter, så kallat att platta ut puckeln.

Sättet att hantera situationen innan det fanns effektiva vacciner och folk hade fått två doser och blivit fullt vaccinerade, så valde de olika länderna att stänga ner samhällena och sätta resebegränsningar för att minska risken att folk skulle smitta varandra. Länderna har valt olika taktik hur mycket man skulle stänga ner samhället. Delar av den privata sektorn fick betala ett högt pris för att hjälpa till att skydda innevånarna i samhället. För två år sedan var detta ett fullt logiskt resonemang i och med att man inte visste så mycket om covid och det gällde att rädda liv. På Åland så blev det ett väldigt tufft år för företag i olika branscher även med internationell inriktning, vår specifika säsongs betonade turism samt småföretagare som på ett eller annat sätt är underleverantörer till företag i de olika branscherna. Under sommaren 2021 så börjar vaccineringarna ta fart och i slutet på november så är över 70 procent av finländarna fullt vaccinerade.

Fakta visar att fast det är många flera smittade och flera inlagda än tidigare under pandemin, så är det färre som är allvarligt sjuka. Det är ett klart bevis på att vaccinationerna fungerar. Så länge världen inte är synkroniserad och antivaxxare vägrar ta vaccin för att platta ut kurvan, så går det inte att vinna mot covid. I dag så kan alla som vill, bli vaccinerade och även få tilläggssprutor när vaccinets effekt har avtagit. Mycket i livet handlar om tajming och beroende på var man är i livet och när situation uppstår, så skall man hantera det olika för att få bästa resultat. Taktiken med att platta ut kurvan blir än mera utmanande för näringslivet om nedstängningar kommer mera än en gång och med extremt kort varsel. Det enda rimliga nu är att när denna ”lockdown” är avslutad, så försök att normalisera samhället så fort som möjligt och ge en långsiktighet till företagarna.

Vi vet att Åland är beroende av vad Sverige och Finland bestämmer sig för, men gör vad ni kan för att stötta företagen i denna situation.

FÖRETAGARNA PÅ ÅLAND