DELA

Nordiskt samarbete haltar eller går bakåt

2014 fick jag plötsligt ordförandeskapet för det Nordiska hembygdsförbundet, jag har i olika omgångar jobbat på Nordisk nivå. Jag vill påstå att jag har haft olika erfarenheter kring det Nordiska samarbetet. Tyvärr är de flesta inte positiva.

Tillsammans med HNSL medlemmar grundade vi på Åland 2008 Hela Norden Skall Leva som man lite skämtsamt innan sa det blev Nordiska reseklubben. Kolla in en kort förklaring om oss på http://www.helasverige.se/kansli/vad-vi-goer/internationellt/hela-norden-ska-leva/ .

Här har jag försökt i flera omgångar få till samnordiska projekt men det har inte riktigt gått som vi önskat. Jag är inte ensam om att misslyckas i mina försök att få till något påtagligt inom det nordiska – samma år som jag föddes 1968 sprack det nordiska tilltänkta ekonomiska samarbetet Nordek.

Jag har hört, på tal om nordisk ekonomi, att Norge ville byta till sig Erikssonaktier mot upp till så mycket som 40-60 procent av aktierna i Norges statliga oljebolag, alltså hade kanske inte lite nordiskt ekonomiskt samarbete skadat ?!

Mitt senaste förslag till att lösa Sveriges skuld är att de (skämtsamt här nu) att Sverige förklarar krig mot Norge och så fort norrmännen svarar ”icke faaen ” samma som de sade om EU och så vidare, så ropar kung Karl Gustaf skriker ut: Vi ger oss – Sverige blir Norge, en gammal union uppstår och Sverige blir samtidigt ett mycket förmöget land.

Då man ändå är i farten – ska vi slå vi ihop de nordiska ekonomierna blir vi den åttonde i storleken globala ekonomiska aktören och ibland känns det som att de globala ekonomiska furstarna skulle kunna ha nytta av lite sund nordiskt bondförnuft och framför allt finsk SISU!

Å andra sidan så styrs hela världens ekonomi av några få, kanske en familj?! Dock borde Norden bryta ut sig ur EU och sluta betala överdrivna avgifter som enligt vissa berömmare 4-10 procent inte riktigt går dit de skall och stora övriga delar fyller upp hål i ruiner vars länders ekonomi aldrig kommer att kunna komma på fötter. Inte innan Special Drawing Rights, SDR, införs som global ekonomisk valuta utan kontanter- jo den har väl funnits sedan 1970-80 talet ?!

För när, inte om dollarn faller, så drar den med sig euron i fallet eller vice versa. Då borde de fem olika unionerna vara i sådant läge att de kan sammanslås till en enda enhet med den gemensamma globala valutan SDR från IMF.

BIS-banken som i dag har de flesta av jordens länder som sina kunder tillsammans med världsbanken blir då som nu världsledande banker, mer synlig och de övriga är mera eller mindre överflödiga?

Kanske några kan verka som lokala filialer till världsbanken och de övriga kommer inte att behövas? Så varför slå ihop de nordiska länderna nu då?! Tja, det är många som har tröttnat på att de ”rika” nordiska länderna pumpar in pengar i EU och så länge vi gör det så är EU starkt. En massiv insats verkar ha satts i spel för att försvaga EU och Skandinavien.

EU kan inte vara starkt om det skall anektderas till en global världsregering ! Något måste skapas för att kunna få alla jordens länder att vilja släppa sin suveränitet om inte de som nu redan tillhör någon union och redan är fast!?

Så skall man då kämpa emot globalismen och en världsregering ?! Nej det går inte det är för sent – if you cant beat them join them! De som styr världen är inne på den linjen och då brukar det bli så! Det låter jag er som är lokala nordiska beslutsfattare att fundera på vad ni vill göra – hittills har det nordiska samarbetet mera eller mindre fasats ut efter EU-inträdet.

Mikael Erickson