DELA

Några ord om tidningarnas politiska påverkan

Våra bägge tidningar har fört en massiv kampanj för mottagandet av flyktingar till Åland, ivrigt påhejade av vänsterliberala kandidater i lagtingsvalet. Hela ämnet är mycket känsligt och få personer vågar öppet diskutera och vädra sina åsikter. Inte att undra på det då våra journalister använder alla knep och trick som finns i verktygsboxen för att mangla till den stackare som gör misstaget att ta offentligt ställning i denna icke fråga.

Inte att undra på. Det då det påverkar arbetskarriärer, umgänget med vänner och familjerelationer att bli uthängd gång på gång i media. Yttrandefriheten lider och diskussionen förs i små sällskap vid kaffeborden runt omkring på vår ö. Det främjar inte lokaldemokratin.

Senaste exemplet på denna smaklösa behandling fick Vårdös nya kommundirektör. Långt innan arbetet börjades skulle han hängas ut, antagligen med det dolda syftet få honom att ta tillbaka sin ansökan till och med efter att han fått jobbet.

Kommundirektören hann inte ens bekanta sig med arbetet innan Fredrik Rosenqvist antagligen trängde sig på och utförde en intervju där kommundirektören dyrt och heligt intygade att han tar avstånd från sitt tidigare politiska agerande och att det inte har någon betydelse för hur han utför arbetet som kommundirektör i Vårdö.

Inom kort blir det kommunal och lagtingsval på Åland. Inom valmansföreningen ”Åländsk Demokrati” uppfattar vi att det politiska läget är unket och de toleranta inte tolererar människor med socialkonservativ läggning. Det känns som om etablerade politiker oberoende parti är med i ett ”chicken race” där det gäller att sjunga i kapp i lovsången till det öppna och toleranta samhället. Det gäller att visa sig duktig och inte kritisera den massiva folkvandring och dess följder som pågår i Europa för tillfället.

Vi har fått läsa i en rad gästledare om lovsången till det mångkulturella samhället och skribenterna har i tur och ordning förnekat vilka stora förändringar lokalsamhället står inför inom kort.

För demokratins skull grundar vi nu valförbundet ”Ålands Demokrati” och hoppas att många soffliggare och andra Ålänningar äntligen får ett socialkonservativt alternativ att rösta på.

Jack Sjölund med flera.

Valombud för Åländsk demokrati.

Svar: Då Sjölund ondgör sig över vårt innehåll dryftar jag mig till en kommentar. Vid sidan av att Sjölund svingar stort och träffar smått är det mesta den gamla vanliga klagosången från extremhögern: ”man får inte prata om invandringen”. Det är, som vilken tidningsläsare som helst kan konstatera, rent nonsens. Ingen fråga har diskuterats mer de senaste åren. Att ständigt dra på sig offerkoftan verkar vara dessa partiers enda sätt att skapa ett existensberättigande. Det är sorgligt att något så fint som demokratin används som slagträ för att klaga på människor som står upp för medmänsklighet och ett tolerant samhälle.

Jonas Bladh

Chefredaktör