DELA

Något freudianskt i självstyrelsepolitiken

Den obekväma frågan som behöver ställas är om landskapsregeringens diplomati och relationsbyggande gentemot riksregeringen i Helsingfors håller en acceptabel nivå? Mitt svar är NEJ! Det bevisas av de otaliga ”konflikter” som ständigt blåser upp. Konfliktsökande som i sig tycks vara mer givande än att nå konkreta framsteg. Den urusla politiska diplomatin riskerar hela självstyrelseutvecklingen och över tid välfärdsnivån. Den förvårar definitivt lösningen av skattegränsproblematiken.

Idag verkar självstyrelsepolitik handla mer om politisk strålkastarfokus på individuell nivå, än att på riktigt nå resultat som utvecklar det åländska samhället. Självstyrelsen har blivit mer ett självändamål än ett verktyg. Dagen då den politiska mognaden och når framgång i förhandlingarna med Helsingfors, är nog också dagen då eftersatt lagstiftning, balansering av ekonomin och reformarbete på hemmaplan tar steg framåt. Största hotet mot Åland och vår självstyrelse är inte finska politiker och tjänstemän, det är dagens förda politik och bristande diplomati. Sigmund Freud utvecklade teorin om projektion. Där en person genom att påföra andra sina egna svagheter, försöker stärka sin egen självbild. Tycker det sammanfattar den förda åländska politiken rätt väl.

JOHN HOLMBERG

LAGTINGSLEDAMOT (LIB)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp