DELA

Mitt motto är att våga

Olle Sjöstrand frågar mig i sin insändare i Nya Åland 22 februari i fall jag behöver få simultantolkning i stora Finska riksdagen. Svaret är JA, så är det. Däremot tror jag det vore på sin plats att Obunden Samling reder ut sin föreslagna riksdagkandidats kunskaper i finska, då jag tycker hon har svarat luddigt på frågan i Ålands radios program Raka besked.
Olle skriver ”När det kommer till kritan är Svenska folkpartiet enda garanten för svenska språket”, vilket är ett lika naivt påstående som att man skulle påstå att USA skulle vara den enda garanten för demokratin i världen. Då jag berättar vad jag personligen gör för att trygga svenskan i Finland så verkar Olle bli oerhört chockad och försöker bortförklara det med att det inte handlar om Svenska Finlands Folkting utan om riksdagen.
Men jag kommer att använda mig utav mina kontakter i Folktinget, det jag lärt mig där och bygga vidare på det. På frågan vad Obunden samling och Olle gör för att trygga svenskan gör han en total omvändning om Folktingets betydelse för svenska språket då hans flickvän som jag antar är medlem av Obunden samling sitter i dess styrelse.

Jag har oerhört stor respekt för Svenska riksdagsgruppens arbete för svenskan men ser inte att den står och faller med att den åländska riksdagrepresentanten jobbar för svenskan inom Finlandssvenska Socialdemokraterna FSD. Tvärt om ser jag det som en styrka att det jobbas hårt med frågan inom flera grupper.

Nu är det nog många som frågar sig vad som är min taktik för att klara mig på svenska samt att stärka svenskan ifall jag blir vald till riksdagledamot. Genom att jag inte behärskar flytande finska utan bara fraser så kommer jag naturligtvis att använda mig utav fraser och lära mig mera finska. Jag kommer absolut inte att vägra försöka tala finska utan genom att vara ärlig och använda den finska jag behärskar kommer de finsktalande att våga använda sina kunskaper i svenska.
Eftersom jag inte talar flytande finska så har jag ett handikapp i plenum som troligen måste lösas genom att få debatterna simultantolkade, en teknik som används i många andra tvåspråkiga länder. Genom att få igenom detta så har jag stärkt svenskans ställning avsevärt i Finland samtidigt som andra svenskspråkiga riksdagledamöter kan utnyttja simultantolkningen.
Det skulle sänka tröskeln för att svenskspråkiga kandidater att ställa upp i kommande riksdagsval. Då kan vi på allvar börja utveckla självstyrelsen på Åland.

Naturligtvis vet jag att detta kräver ett oerhört arbete, målmedvetenhet och tålamod som inte sker på en natt, men jag är beredd att axla denna uppgift. Det som tidigare är gjort/ogjort kan jag inte ändra på utan jag måste koncentrera mig på nutid och försöka skapa en bättre framtid genom att ta en snabb titt i backspegeln för att se vad som kunde göras bättre eller vad som gjorts bra. Mitt måtto är att inte begränsa mig och att VÅGA.
Martin Nilsson (s) No:5