DELA

Mess måndag

Men vad håller ni så kallde lärare på med? Lär barnen att det heter =schu! Inte tju! Förfinskning om något! Xa.

Jag älskar svensk mat, speciellt spaghetti, kebab och pizza/Okänd. Motsatsen till modermjölk måste väl vara farvatten/okänd. Födelse ger upphov till ålderdom och död/Enligt Buddha. Ner med klassamhället – vägra äta grevéost och prinskorv!/Okänd Britt-Marie Pettersson.

Sopgubbe heter det inte längre, den korrekta termen är fraktionsindivid. 040.

Det heter inte Hobby Håål, utan Hobby Hall! TS.

Passerade Torrbolstad i helgen, såg ingen björnåtel, men det hängde hästkött på vägga, det var så färskt att det gnägga. KE HUD FLE.

Sossekomunister, eller Allianskalvdansen.vem är bäst på att mygla och ljuga? Förresten får den som vinner valet nån makt eller bara dansa efter EU och Suomi, Åland borde strunta i EU och verka mer för ett nordiskt samarbete. KE HUD FLE.

Vem ska ni rösta på? På glamour eller verklighet. En sak är säker, akta er för myglande sossar, gott folk det är ni som bestämmer. Rösta rätt och håll tyst med era klagomål efter valet. Ta inget skräp till makten, politiker finns det gott om men duktiga ont om. KE HUD FLE.

Tack bilist som blinkade strax söder om korsningen efter Gölbyrakan lördag nån minut över 8. Du sparade mej nog 10 dagsböter. Ursäkta att jag blinkade tillbaka! 0457.

Någon som vet om köksfläkten tar mycket ström? Hur är det med hårtorken? 040.

Fiskhandlarna på torget räddade min helg! Strömmingen var underbart fet o fin oj oj. 040.

Någon som kan tipsa om vart man kan vända sig för att gå ner i vikt med en personlig coach och vad det kostar? ”VIKTigt”.

Jag undrar hur många mammor det finns på den här ön som har småbarn 0-3 år och som inte har några släktingar eller speciellt många att umgås med. Man sitter hemma mest och har ingen kontakt med vuxna förutom på jobbet kanske. Känner ni igen er? Varför kan inte vi försöka starta någon sorts mötesplats och umgås några gånger i veckan och göra saker? Varför ordnas det oftast saker för dem som är 3 och uppåt eller på dagtid då man jobbar!? Vi andra då? Mamman.

Tycker du att ridsporten bör subensioneras så att fler ungdomar ges möjlighet att välja fritidsaktivitet? www.namninsamling.com. Sök på: ridsport för alla. 0457.

Öh nej. Jag är i alla fall ärlig och säger vem jag är.:) 0457.

Små ynkliga rökrum! Det är inte rätt att diskriminera oss rökare så! Att kunna sitta och röka med goda vänner i trevlig miljö borde vara en rättighet för den som väljer att röka… Staten vill gärna tjäna pengar på oss, men vi får inte röka så att vi syns!?? Märkligt!!

Vilka rara farbröder det jobbade i kassorna på Eckerö-taxfreen i början av sportlovet. Trevliga och mysiga, lite gammaldags gentlemannaskap behöver vi mer av! ”Tant.”

Om alla sku bry sig mer om sig själva än vad alla andra gör. Jag menar man kan ju inte ens sitta vid bussen och käka banan utan att folk sitter och viskar och bedömer hur man suger av. Det är ju sjukt. Eller allt skitsnack man hör. Ja du, Ålands befolkning har det inte lätt när dom inte har något liv. Bananätaren.

Kan folket få höra nauclerskan prata finska någonstans så vi vet om vi ska rösta på henne. Kanske radion kan hjälpa till och låta alla kandidater debattera på finska. ”Kettutäti”.

Jag skrev inte att man måste knarka, utan att det inte är så konstigt. Har klarat mig själv också. Men blinda människor inser inte fakta, ungdomar är rebelliska. Det började på 50 talet-då raggarkulturen kom. Ungdomen hade egen musik, klädstil osv och började göra allt för att j..las med den äldre generationen. Alltså göra förbjudna saker. Detta blomstrade då punken kom och har hållit i sig sen dess. Ungdomar dras till det som är förbjudet. Det sägs att på fyllan kommer ens rätta sida fram. Vad gör de flesta på fyllan? Jo det som är förbjudet och utmanande. Dom flesta får en adrenalinkick av att göra förbjudna saker. Förbjuds iskörandet för dom gör dom bara ännu en sak som sticker äldre i ögat. Och vet ni vad, dom njuter?! Fortsättning följer… Rat

Du som tyckte jag skulle tänka lite. Ungdomsgårdar för all del men då dom är planerade som dom är. Vi tar Uncan, finns till för 12-16 åringar. Tror du en 16 åring vill vara på samma ställe som en 12 åring? Det är stor skillnad på mognadsstadiet på dom två. Vad ska dom som är mellan 16 och 17 göra då? Trevlig familjekväll? Nej, dom åker med 18-åringar på stan som super i bilarna och far på fester med dom. Sen influeras 12-16 åringarna av 16-17 åringarna och vips så sitter alla och super och spyr ut från nån bakruta på nån bmw på stan. Och till smarta tjejen, trimning har jag sysslat med för att jag är motorintresserad och har varit det sen jag visste vad en bil var. Om man gillar att skruva då man är 15 brukar de sluta med att man trimmar sin moppe. Rat.

Måste bara citera en känd replik från punkens tid: What are you rebellin’ against? What do you got? Rat.

Bra skrivet Ängeln i Nyan 23 februari. Jag håller helt med dig om vad du anser om narkotika langarna. ”Jag”.

Femman borta på plats okay! 0457.

Eftersom dom med allt våld vill ha bort Nauclér så får man för sig att hon är den enda vettiga i det där hönshuset. Kämpa på. ”Given röst”.

Jag vill att dom som stöder iskörning med bil för små barn står längst fram i ledet när olyckan är framme, för olyckor blir det, förr eller senare. Troligen med dödlig utgång. Varför är det förbjudet i riket och inte här? Är det mindre farligt här? Kolla upp med riket vad som fick dom att skapa en lag som förbjuder barn att köra isbil. Jag vill ha en lag mot att barn lagligt kör bil före dödsbudet. James bond.

Varför har det inte varit någon artikel om hiphop arrangemanget på Bastun för? Skulle vara kul att läsa lite om alla artisterna osv. Lätt att man ska dit och röja. 076.

Övernaturliga ljusfenomen på himlen i Brändö? Oidentifierade var ordet! 040.

Ett litet tips till ”Din passionerade medtrafikant”, insändare i fredagens Nyan. Om du har ett så svårt sjukt barn i bilen att Du tvingas köra för fort rekommenderas att anlita ambulans! Sjuka barn i bilen är nog sällan orsak till överhastighet! Om alla resonerade som Du skulle man ju kunna avskaffa lagarna. ”Skulle vårt samhälle bli vackert då”, för att använda ett av Dina uttryck! Du talar om moraliska brott men vad har Du själv för moral som anser att Du har rätt att ställa Dig utanför rådande regler? Passion eller inte; många av oss skulle tycka om att köra fort men eftersom man har fått sunt förnuft håller man sig till angiven hastighet! Detta även av hänsyn till medtrafikanterna! Om man skadar sig själv eller omkommer på grund av eget idiotiskt (passionerat?) körande må väl vara sin sak men att skada el döda någon oskyldig medtrafikant på grund av fartfylld ”passion” är oacceptabelt! ”Anarki i trafiken-nej tack!”

Det kan väl inte anses vara tillräckligt sandat på stadens trottoarer om man enligt stadens parkarbetsledare måste ha broddar (eller stavar, eller rullator) för att gå säkert. Hoppas arbetsledaren när han en gång blir gammal kommer ihåg sin utsago om att ”det är bättre att de gamla hålls inne några dagar per år” (än att salta). Ovärdigt och förhoppningsvis ogenomtänkt uttalande! Om inte ”de äldre” kan komma ut och handla och sköta övriga ”stadsärenden” på grund av halkan, hoppas jag att parkavdelningen med Herlin i spetsen tar på broddarna och rycker ut och hjälper till. Att som gammal tvingas bli hjälpberoende eller hänvisad till innevistelse på grund av dåligt sandade trottoarer är dåligt och absolut en felsatsatsning i ett modernt samhälle! Så Hildur Westerholm; stå på Dig och försök verkligen få pensionärsföreningen engagerad i kampen för säkrare stadsgator. Lycka till! Ni har mitt fulla stöd. ”Under 40 men ändå halt under kängorna”.

”Din passionerade medtrafikant”. Hur länge har du haft hjärnskakning och vilken drog går du på? F.d fortkörare.

Internet är en gigantisk soptipp för oss som söker info om teknik. Fullt med fel och brister och ingen i andra änden som rättar trots uppmaning. Varning utfärdas! 040.

Äntligen! Nu händer det ju något på Åland för oss under 18 år i alla fall! Gick på stan och såg att det ännu en gång måste vara privata personer som tar tag i saker och ting! Hiphop kväll på pub Bastun för 16 år och uppåt! Jag tycker att alla ni som klagar på att det inte händer något för ungdomar ska ta och ha dit den andra mars och sponsra samhällstjänsten till deras arrangemang så att det kan hända fler gånger! Nöjd!

Svart ipod nano 8gb stulen från Metro Records 21-23 feb. Information som leder till återfinnande belönas generöst! 040.

Ett tips: vill ni skratta ihjäl er gå in på ”tjuvlyssnat.se”. 0457.

”Din passionerade medtrafikant”. Enligt din insändare i Nyan 23/2 så försvarar du fartsyndarna och deras dåliga planering..Dom är oxå passionerade när dom kör som dårar! Ja ja, lycka till hos plåtverkstaden! Stolt vägsnigel med bra planering! 050.

Tack Klaus R för en mycket bra insändare i fredagens Nyan! Den leder till eftertanke. 0457.

Lika som bär! Tilde de Paula och Linda Bengtzing. 040.

I Hammarland har vi en bra och serviceinriktad postutdelare, även posten på Hugos är bra med trevlig personal! Tack för det! ”Byssbor”.

Uppmanar alla som har en dator att gå in på www.svenskatankar.se och läsa artikeln om narkotikalagstiftningen. Ha en bra dag. 040.

Alltid samma snyft snyft om palestiniernas vardag. Varför inget snyft om israelernas? 050.

Var är Nyan:s objektivitet och neutralitet eftersom ni inte skriver några artiklar om israelernas vardag i skuggan av självmordsbombare och lömska granatattacker? 050.
– Lotta Angergård är en av många frivilliga som deltar i ett internationellt, opolitiskt projekt som syftar till att stödja både palestinier och israeler i de oroliga områden. Om sin vardag rapporterar LA till båda lokaltidningarna. Red.

Fiskarna är ju i gradigt vatten, så fåren har nog haft det kallare! Petimetern.

Jämföra bredbandspriser Åland-Stockholm är som att jämföra tunnelbygge Föglö-Öresund. Det bor för lite folk på kobben =för hög kostnad per person. Bredband behövspå kobben men inte tunnel. 0457.

Skulle vilja träffa dej mer än bara då du jobbar. Du tror säkert det var min pojkvän som satt i min famn på söndag då du kom in, men det var det faktist inte. Du skulle festa på söndag så jag hoppas du hade det bra. Hoppas du läser det här. Kram och puss och vi syns på ”Park”. Den förtjusta!

Josefin! Är på en Ålandsfest på gamla Island. Saknar dig hemst mycket! Skål! 048.

Vad skall till för att missbrukarna skall få den vård de vill ha, vården i dag är ej den de söker, bara vad som erbjuds. En vård som verkligen behövs är en dygnet runt året om, 24/365 vård! Att ringa 13 000 är ej en lösning,en personlig kontakt är bättre än medicin ibland. Politikerna verkar blunda,snart val! Dödsfall har inträffat, kan ej personalen på missbrukarvården sköta jour 24/365 så anställ personal som har kompetens eller egen erfarenhet! ”Kämpen”.

Visst är många missbrukare vuxna människor och har eget ansvar, men de är oberäkneliga i sitt tillstånd, alltså ej ”normala”som övriga varför till exempel olyckor kunde undvikas om 24/365 infördes i vården! Så Lundberg, Winé, Lindeman, vad hände med projekt ”Marie Ungdom”? Skall fler liv släckas innan Missbrukarvården har kompetent personal med egen erfarenhet och jour? Debatten tar slut när hjälpen finns omedelbart. Ingen väntetid tack! ”Kämpen”.

Du som var inne på Kantarellen och handlade torsdag kväll lite före stängning, du hade en vit liten hund som satt i bilen och väntade. Den var så söt och fin så jag undrar vad det är för ras? Liza.

”Ögonen ler…”. Grattis, Anna-Britt, du lyckades! Mvh! 0457.

Hur kan stadsstyrelsen tillåta boxning i deras lokaler ”Uncan” när John Holmberg inte får ha boxninggala. Ni förstör Turiståland och låter samhället dö, genom att hindra personer som vill sätta Åland på kartan. Så rösta om stadsstyrelsen och låt Åland leva. Patrioten.

Ville bara säga tack till ”Kika” som är snäll och hjälper mamma när hon ska jobba! Det ska bli roligt att komma till dig. Kramiz från Julia.

Meddelande från 14-årig tjej i onsdagens tidning angående knark. Tycker att du skall tänka på vad du skriver innan du gör det. Det finns faktiskt vi som har förlorat en närstående på grund av knarket, som kan ta väldigt hårt på sådana kommentarer som du skrev. Mvh Mig.

Hej vi vill Gratta våran stora Maria Mattsson som blir17 år den 23/2 många kramar mamma och extrapappa och mommo och moffa hunden julle och lillasyster. Alice.

Bio Savoy är i stort behov av renovering. Lokalen har länge gett mig känslan (och en gång till och med lukten) av gammal surnad mjölk vars bäst-före-datum gått ut för länge sedan. Savoys bäst-före-datum gick ut ungefär 1997. Det skulle också vara trevligt om lokalen skulle moderniseras lite (man köper ju inte bara ny mjölk, utan även ny tetra). Men givetvis är ju problemet pengar. Tyvärr tror jag att enda sättet för Savoy att locka fler till filmvisningarna är att renovera. Men det skulle ju vara kul med alternativa inkomstkällor, som olika kurser och andra evenemang, eller att bygga in en teaterscen förutom biosalen. Och att det möjligen skulle bli stadens egendom. Detta skulle lösa en del ekonomiska problem. Man kunde ju eventuellt också använda lokalen som kk-hus. Eller? Mvh. Hippie med idéer.

Till Jens angående vantenns internet, ta kontakt med Eskils på Kalmers, vi har också problem med det och det kan hända att flera har det. 040.