DELA

Medborgarinitiativ om att byta tidszon

På Åland borde vi tillämpa centraleuropeisk tid på grund av vårt geografiska läge. Att vi tillämpar östeuropeisk tid betyder att middag (då solen står rakt i söder) inträffar 12:40 normaltid. Att vi dessutom tillämpar sommartid betyder att middag inträffar 13:40 sju månader om året, och att solen går ned omkring 23:00 i juni månad. Sommartid gör naturligtivs inte kvällarna ljusare, den betyder bara att man förskjuter sin dygnsrytm en timme tidigare än normalt.

Sommartid är inte gratis, den kräver arbete, till exempel genom att alla datorsystem som använder tid måste förses med en ständigt växande förteckning över när och i vilka områden i världen tidsomställningar sker.

För en del är även tidsomställningen ett hälsoproblem. Lyssna på Radiodoktorn 28.10.2015 på Yle Arenan.

Mått och vikt är en riksbehörighet, så Åland kan inte ändra tidszon ensamt, men även i riket finns många som vill ha en ändring. Det finns ett medborgarinitiativ ”Yhteiskunnan rasitteet kesä-talviaika pois: Voimaa, terveyttä työpäivään ja elämään Keski-Eurooppalaisella aikavyöhykkeellä”. Titta på det (medborgarinitiativ.fi) och skicka en stödförklaring!

Per Johansson, amatörastronom