DELA

Måla Putin på väggen

I dag är det inte så många, tror jag, som tycker man målar fan på väggen om man säger att Finlands och Ålands säkerhet är hotade.

Vi har sett att Vladimir Vladimirovitj Putin av allt att döma är allvarligt sinnesrubbad.

Finland och Åland hörde för bara drygt hundra år sedan till ryska imperiet. Det finns fortfarande folk i Ryssland – troligen bland annat petersburgaren Putin – som anser att Ryssland har rättmätiga anspråk på oss.

Finland är det enda av de fria länderna vid Rysslands västra gräns som inte tillhör Nato. De andra (utom Ukraina) har tillhört Nato, och har fått vara ifred (utom Ukraina).

Som Putin betett sig de senaste 10–12 åren skulle det inte vara särskilt osannolikt att han riktade blickarna också på Finland och, i synnerhet, på Åland. Holmar i sydvästra skärgården har ju köpts upp av ryssar på strategiska ställen, och ingen vet riktigt vad de använts för.

Ryssland har inte erkänt Ålands status som demilitariserat område, Fredens öar. Det är inte otänkbart att Putin har tankar på att få Maria Alexandrovnas stad tillbaka.

I vilket fall som helst ligger Åland på ett ställe därifrån man med raketvapen kan terrorisera Storstockholm och Åboregionen, och strypa handelssjöfarten totalt till och från Bottniska viken, och även mycket kännbart till och från Finska viken. Bland annat därför är ett troligt scenario för ett Putinskt angrepp mot Finland att man anfaller över vatten med missiler och krigsfartyg. Helsingfors och städerna vid Finska viken ligger ”på ett fat” för ryska missiler och bombflyg från trakerna vid Narvabukten.

Moderna krigsfartyg tar sig på ett drygt dygn från Kaliningrad till Åland, som skulle besättas.

Detta är ett fullt möjligt scenario. De som tror att Putin, som bl.a. låtit sitt krigsfolk skjuta på civila (däribland etniska ryssar), bryr sig ett jota om Ålands demilitariserade status, tror nog mycket sannolikt fel.

På Åland betonar man ofta att utrikespolitiken får skötas av riket, följaktligen också försvarspolitiken. Javisst. Under Andra världskriget skötte Finland om att Stalins trupper inte kom iland på Åland.

Numera utbildar Finlands försvarsmakt kustjägare på svenska vid Nylands brigad. Där har mina två söner, skärgårdskunniga som de är, utbildats till ATU-jägare, med specialinriktning på bland annat försvar av Åland.

Om Putin anfaller är det mycket sannolikt att pojkarna ska ut och slåss för att skydda Åland. Det kommer också de unga ålänningar som frivilligt låtit utbilda sig till kustjägare i Dragsvik att göra. Dem lyfter jag på hatten för.

Och jag ställer frågan: är det rätt att andra unga ålänningar inte, a priori, behöver göra detta fruktansvärda skitjobb. Att i alla väder under ständig livsfara och umbäranden och skräck försvara hembygden?

Mina pojkar är inte ålänningar, men de måste troligen – om Putin ger anledning – göra det ändå. Försvara er del av vår sydvästra skärgård. Riskera, kanske offra, sitt liv för andra.

Är det rätt att vissa ska ha rätt att skyffla över ansvaret på andra då livet är hotat?

MAGNUS GRÄSBECK

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp