DELA

Låt inte katt i stan springa vind för våg

Jag blir förtvivlad när jag ser kattor springande över vägarna och mellan bilarna mitt i stan.
Min undran är om de som är utan halsband har en ägare eller är de hemlösa?

I mitt stilla sinne tänker jag att jag själv aldrig skulle ha en utekatt i stan. Klart man kan tänka att katten är van att kryssa mellan bilar, men jag kan inte tänka mig att en katt kan uppskatta hastigheten på en kommande bil.
Jag har så svårt att förstå att man som ägare inte skulle vara mer rädd om sitt djur än att ha den springande ”vind för våg” mitt i stan. Givetvis blir ju kattor överkörda på landet också, men i stan är ju risken så mycket större.
Jag förstår att många som bor i stan vill att katten ska vara ute, men hur svårt kan det vara att sätta en sele på katten och följa med den ut? Det kan ju bli en trevlig promenad för både katten och ägaren. Man får ju anstränga sig lite om man valt att ha djur .

Huskatten är inte så självständig som många tror. Den är beroende av människors omvårdnad och behöver lika mycket kärlek och trygghet som ett barn.
En huskatt äter många små mål om dagen, vilket är svårt om den måste vara ute när ägaren jobbar 8-9 timmar/dag.
Kan ju inte vara svårt att låta katten vara inne medan man är på jobb. Finns ju både sandlåda och klösträd i handeln. Att byta sand i lådan tar inte lång tid och det är heller inte dyrt om man betänker vilken tid och kostnad det är om katten blir påkörd och måste opereras.

Kristina Wall