DELA

Långt ifrån en jämställd festivalscen

Vi är mitt uppe i Ålands största festivalyra. Torget i Mariehamn fylls av ålänningar och turister som ska besöka en av Sommarålands mest populära folkfester: Rockoff. En festival som, så många andra, kantas av en ojämn könsfördelning när det kommer till bokade artister och band.

Under årets festival består endast sju akter av uteslutande kvinnliga musiker. Två akter är blandade, och kvar återstår de helt manliga akterna som uppgår i hela 23 stycken. Det här, Rockoffledningen, är varken modernt eller klokt.

Det här är inte ett nytt fenomen, utan kan ses också i tidigare års artistlistor.

Redan i maj i år riktades kritik mot Rockoffs sätt att boka årets festivalmusiker. Då svarade ledningsgruppen på kritiken med att bokningarna inte var färdiga.

Nu är vi inne på dag fem av festivalen, och trots att de kvinnliga akterna blivit fler är evenemanget långt ifrån hamn när det kommer till en vettig könsfördelning.

Argument som ”kvinnliga akter är ohyggligt dyra” och ”vi bokar inte efter kön – vi bokar efter kompetens” har flugit runt under debatten. De känns otroligt förlegade, eftersom det finns en rad duktiga kvinnliga artister som hade kunnat bokas till festivalen – tänk bara på namn som Silvana Imam, Hanna Järver och Cherrie.

Om kunskapen om kvinnliga artister inte finns är det inte ett skäl att se genom fingrarna när en bokar – tvärtom bör en utbilda sig om musikutbudet och rent av rådfråga sina besökare om kvinnliga akter de skulle kunna tänka sig se.

Kanske är bokandet av manliga artister en traditionsbunden tendens, men den måste brytas. Kvinnor måste få möta strålkastarnas ljus oftare.

Som så många andra stora evenemang har Rockoff ett enormt samhälleligt ansvar. Ledningen satsar på att boka några få stora kvinnliga akter, men lämnar resten av programmet till män.

Tänk, vilka budskap det sänder ut till alla musikintresserade där ute, bade tjejer och killar. Att det inte duger att vara kvinna – då måste en vara en miljonartist.

Kampen för den kvinnliga platsen på musikscen är långt ifrån över. Därför anordnar Feministparaplyet en aktion under Miss Lis Rockoffspelning ikväll, där vem som helst kan ta på sig en rosa tröja och antingen manifestera utanför området eller ansluta sig till oss på insidan för att stötta den starka och kompetenta artist som Miss Li är.

Vi verkar för en jämställd festivalscen. Gör det du också. Och Rockoff – ni kan bättre än såhär.

ÅLANDS FEMINISTPARAPLY