DELA

Krigens hemskaste stunder

Fred kåserar i fredagens (9.10) Nyan om sin alkoholiserade morfar. Fred visste inte att morfar hade varit i krig för Finland, visste Fred att Finland hade varit i krig? Alla I den åldern kallades i till att försvara Finland, alla som inte hade mycket viktiga uppdrag att utföra på hemmafronten.

Vidare skriver Fred om sin morfar” Han fick också bevittna slumpmässiga avrättningar som Hangöofficerarna gjorde för ”skojs skull”!!!!!

Hur urbota dum får man vara utan att buras in? Ingen har någonsin i finska armen blivit arkebuserad för skojs skull. Arkesuseringar förekom nog tyvärr, men de föregicks av krigsrätt, det är krigens hemskaste stunder då detta händer. I krig gäller krigslagar, och i den finns dödsstraff för vägran att lyda order. Så att skriva att officerarna gjorde detta för skojs skull är så idiotiskt att jag saknar ord.

Jag blev verkligt upprörd att en journalist skriver något så huvudlöst, du Fred borde nog grundligt fundera på att byta jobb, det kan ju hända att någon tror vad du skriver, och då är det katastrof.

Ralf Holmberg

Jag föddes 19.06.41. samma dag som min far inkallades till Hangöfronten.

Hej Ralf.

I texten skriver jag om saker som min morfar berättade för mina föräldrar. Jag har ingen anledning att tro att han skulle ha hittat på. Ja, det finns lagar och förordningar i krig, men det händer ju tyvärr också att de överträds. Därmed inte sagt att det hände ofta, gällde alla, eller ens många – bara att det, enligt min morfar, hände.

Jag är ledsen att det jag skrev upprörde dig. Det var inte min mening att lägga något slags skuld eller skam på någon.

Fred Forsell