DELA

Kompis med Lenin?

Efter artikeln i onsdagens Nya Åland blir det ännu svårare att få grepp om Elisabeth Nauclérs politik. Hon har tidigare uttalat att hon nästan är socialdemokrat men nu verkar det som hon ligger ännu mera till vänster då hon väljer att profilera sig med en staty av den kommunistiska diktatorn Lenin. Enligt Nauclér själv ligger hennes åsikter ganska nära socialdemokraternas, och hon säger att ”Den största skillnaden är att vi i den borgerliga alliansen lovar att jobba tillsammans med den svenska riksdagsgruppen. Det betyder inte att vi har samma åsikter som sfp, men att den åländska riksdagsmannen bäst jobbar för svenskan tillsammans med dem”.
Slutsatsen är att det är ett rent taktiskt beslut att knyta sig till sfp snarare än att man har samma åsikter. Undrar om de andra kandidaterna på alliansens lista håller med?

Taktiken är också tvivelaktig med tanke på att man har större möjligheter att jobba för Ålands! intressen inom ett stort parti med inflytande som är med i regeringskoalitionen än ett litet parti.
Hur låter då Elisabeth Nauclérs första samtal med socialdemokraterna i Helsingfors? ”Hej, jag heter Elisabeth Nauclér. Jag gillar Lenin.”
Andrew Hagmark-Cooper