DELA

Känn dig som ålänning

Det börjar faktiskt märkas i landskapsbilden att det närmar sig val. Lyktstolpar och annonspelare har klämkäcka slagord och leenden för att vi alla ska hitta oss någon att lita på. Ett parti har till och med helt otippat börjat använda finska i sin valreklam. Men så mitt i alltihopa hickar jag till. ”Våga vara ålänning!” står det på en affisch. Vadå? VÅGA vara ålänning? Är det något man måste ha mod till? Var är hotet, som jag inte ens visste att fanns?
Jag har förstått att det är flera som har reagerat på den formuleringen. Med tanke på alliansrykten med Ålands Framtid så har vi kanske läst in mer i orden än vad som behövs.

Är man en modig ålänning när man som inflyttad och med ett annat modersmål vågar känna sig som en ålänning? Är man en modig ålänning när man försöker få alla inflyttade att känna sig välkomna? Är det när man som parti vågar visa på vilket ben man står när det gäller känsliga ämnen?
För mig är en ålänning en människa som valt att bo på Åland oberoende vilken bakgrund den har. Det är det enda kriteriet som jag har. Att vara ålänning är något man väljer, det är en känsla av samhörighet. Kanske vi borde utropa: ”Välj att vara ålänning!”
Nina Smeds
(lib)