DELA

Kampen om de mänskliga rättigheterna fortsätter

Den 4 juli 1776 förklarade sig 13 nordamerikanska kolonier sig självständiga från det Brittiska kungariket. I självständighetsdeklarationen, som till stor del författades av Thomas Jefferson, stod det att ”Vi ser dessa sanningar som självklara”, ”alla människor är skapade jämlika” och att alla ”tilldelats vissa oförytterliga rättigheter och att rätten till liv, frihet och strävan efter lycka finns bland dessa”.

Under hela den moderna historien har man kämpat för mänskliga rättigheter och vi har ännu mycket arbete att göra. I 6 § i Finlands grundlag står det att ”Alla är lika inför lagen” och att ”Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas”. Trots detta särbehandlar vi människor p.g.a. deras kön och sexualitet. Idag får inte samkönade par gifta sig, de ges inte samma familje- och arvsrättsliga rättigheter.

Svensk Ungdom och många andra har under en lång tid förespråkat en jämlik äktenskapslag, var man inte gör skillnad på personers kön eller sexualitet. Mycket har sagts om lagförslaget, dock har ingen ännu lyckats presentera något hållbart argument som skulle rättfärdiga en fortsatt diskriminering. Däremot finns det mycket som talar för en jämlik äktenskapslag, enligt den senaste statistiken stödjer även en majoritet av Finlands befolkning lagförslaget.

Vi kan inte längre diskriminera människor p.g.a. deras kön eller sexualitet och vi instämmer med Thomas Jefferson att alla människor har rätt att söka sin egen lycka i livet. Det är dags att vi även i Finland får en jämlik äktenskapslag. Från och med den 19.3 kan man skriva under medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslag och vi hoppas att även du är villig att visa ditt stöd genom att skriva under medborgarinitiativet. För mera information kan man gå in på nätsidan www.tahdon2013.fi.
Robert Byggmästar
Vice ordförande, Svensk Ungdom
Elin Blomqvist
Ordförande, Liberala Studerande