DELA

Kamp för finskan

Mina finska släktingar sitter hemma vid köksbordet och går igenom dagens post.
Posten hade redan för femte veckan i rad distribuerat några helt svenskspråkiga broschyrer.
Så även denna vecka. Nu finns det även ett meddelande från skatteverket med i högen. Allt enbart på svenska. Och så kommer även familjens son hem bärande några förpackningar mat med förklaringar på alla andra språk utom finska.

Ett sådant här scenario skulle bara inte gå an i finska Finland mera, inte utan ramaskri och uppror! Man fick ju kämpa fruktansvärt hårt för sitt finska språk under svenska och ryska regim.
Därför har jag så mycket respekt för det ännu mindre Ålands strävan att se över språket i sin post, varudeklarationer och allt myndighetsutövande. Såsom man kämpat för sitt liv och leverne också här.

Och därför är det helt onaturligt för mig att tänka att Åland i sin språkpolitik någonsin skulle vinna något genom hycklerier.
Inte heller kan jag tolerera finlandssvenskarnas evinnerliga skenheliga påpekanden om att ”man ska kunna finska också”. Vilket fult sätt att använda finskan som vapen mot Åland som nation. Det är något som jag inte i mina vildaste fantasier skulle ha trott att jag får uppleva en dag!
Merja Renvall