DELA

Jag tar avstånd från symbolen på demonstrationen

Michael Hancock önskar i sin ledare 24.1 att deltagarna på demonstrationen mot covidpass tar avstånd från nazism. Nu gör jag det, jag tar avstånd från hela den nazistiska ideologin samt användning av symbolen som figurerar i hans ledare.

Jag deltog på demonstrationen för att jag är emot covidpass/vaccinpass. Trots det är det så, att lika många deltagare som var på plats, lika många olika ideologier och världssyner fanns där, men det var inte på grund av någon gemensam ideologi eller världssyn som vi samlades utan varenda en var där under parollen ”ja till frihet, nej till covidpass” och inget annat.

Såhär citeras Johan Ehn av Hancock ”Tyvärr försvinner mycket av min förståelse när den som är kritisk väljer att stå med i en manifestation som använder sig av symboler som den på bilden”.

Jag såg skylten när demonstrationen var över och jag kan inte för mitt liv komma på hur jag skulle ha gjort annorlunda för att undvika det skedda. Jag önskar rättvis och gedigen rapportering av medierna, ni har störst makt av alla att påverka samhällsklimatet. Ledare som Hancocks ökar polariseringen och det är det sista vi behöver nu. Ett samtal till arrangörerna innan publiceringen av ledaren hade kunnat sätta grunden för en mera nyanserad och rättvis ledare.

Det är dock en stor lättnad och glädje att LR tydligt tar avstånd från användning av covidpass, vilket man kunde läsa i en artikel som Ålands Radio publicerade 26.1.

ELLINOR MATTSSON

Nyan svarar:

Det är välkommet att en del av deltagarna vid manifestationen förra helgen nu tar avstånd från den motbjudande användningen av hakkors som då förekom. Det vore välgörande om organisatörerna lika tydligt också fjärmade sig från de konspirationsteoretiska inslagen i rörelsen (New World Order, QAnon, 5G och så vidare) som annars riskerar att diskreditera deras fullt legitima avståndstagande från covidpass.

I den nämnda ledaren skrev Nya Åland: ”Den som är kritisk till covidpass har gott sällskap – landskapsläkare Knut Lönnroth är till exempel en av dem som varnat för ett oreflekterat användande av dylika. Nyan har tidigare på ledarplats gett sitt försiktiga stöd till passen, men också varnat för överdrifter. Diskussionen om vaccinationspolicyn och pass är således befogad och pågående – och kommer så att förbli under lång tid framöver.”

Det är svårt att se hur den åsikten kan vara ”polariserande”.

NYA ÅLAND

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp